Sada znamo kakvog je ukusa savršenstvo
Praznični lešnik-karamel kolačići: Nema im ravih! (RECEPT)
Ovo morate da probate obavezno
Autor:
Sastojci (mera je čaša od 250 ml): 1 čaša mekog brašna, 2/3 čaše šećera, 1/2 čaše kakaoa, 110 g maslaca, 1 žumance, 2 kašike mleka, 100 g krupno sečenih pečenih lešnika, 1 belance.
Punjenje: 100 g lešnik karamela, 1 kašika mleka, 50 g čokolade.
Priprema: Omekšali maslac, šećer, žumance, mleko, prosejano brašno i kakao staviti u jednu posudu. Malo mikserom bez uključivanja izmešati, kako se brašno ne bi razletelo, pa tek onda uključiti malo provrteti. Završiti mešanje rukom.
Ostaviti u toj posudi pola sata u frižideru. Ako ostavljate duže da stoji onda pokrijte kesom. Oblikovati kuglice veličine koje želite.
U pleh staviti papir za pečenje. Umutiti malo viljuškom malo belance pa spuštati svaku kuglicu u belance pa u lešnik i ređati u pleh. Svaku kuglicu udubiti prstom, drškom od varjače ili male oklagije. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Kolačići su mekani kada ih izvadite. Odmah popraviti rupice i ostaviti da se ohlade.
Otopiti karamelu i mlečnu čokoladu. Karameli dodate mleko i na laganoj vatri u mikrotalasnoj, odmah do odmrzavanja otapate. Isto uradite i sa mlečnom.
Ostavite i njih da se prohlade.
Ako karamelu dugo ostavite stegnuće se. Onda opet malo mikrotalasna i može da se radi. Ko nema mikrotalasnu može sve da uradi na pari. Puniti kolačiće nadevom. Karamele i čokolade ima taman toliko koliko se napune kolačići.
Ostaviti da se punjenje stegne pa uživajte u savršenom ukusu.
Detaljnu pripremu pogledajte u videu!