probajte
Omiljeno jelo svih Austrijanaca: Sprema se u tiganju, a potrebna su vam samo 3 sastojka! (RECEPT)
Kad zamiriše kombinacija luka, slanine i krompira iz tiganja, potpuno je jasno zašto je Austrijancima gröstl omiljeni domaći specijalitet...
Autor:
Nakon celog dana spuštanja na skijama po planinama ništa ne vraća snagu kao gröstl – jelo za koje su vam potrebna samo tri osnovna sastojka koja najverocatnije već imate u kuhinji.
Osim luka, slanine i krompira možete da dodate i nešto začina poput mlevene ljute ili slatke paprike koja će dati finu aromu, a prema želji dodajte i semenke kima. Austrijanci ovo jelo često poslužuju sa peršunom, s pečenim jajetom na vrhu.
Sastojci za gröstl
- 200 g slanine
- 1 luk
- 500 g krompira
- so, biber
- ulje za prženje
Priprema:
1. Skuvajte krompir, ogulite ga i ostavite da se ohladi.
2. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte isekcanu slaninu i sitno seckani luk pa pržite deset minuta.
3. Izvadite luk i slaninu pa zagrejte na tiganju krompir pretjodno isečen na kockice i pecite 10 minuta. Prema potrebi začinite.
4. Vratite slaninu i luk u tiganj pa poslužite.
Prijatno!