ČORBA SAN SNOVA
Kremasta, zdrava i neodoljivo ukusna: Čorba od karfiola, praziluka i celera je blago!(RECEPT)
Kremasta čorba od karfiola i praziluka, uz zanimljiv, istovremeno intenzivan i osvežavajuć ukus celera i prijatnu kiselkastu notu koja dolazi od kisele pavlake ili milerama. Čorbica je zasita, svilenkaste teksture i super ukusna.
Autor:
Sastojci:
- 2 ravne kašike ulja (15g)
- beli i svetli deo listova praziluka (220-240g)
- 1/3 srednjeg korena celera (120-140g)
- karfiol srednje veličine oko 800-900g (600-700g očišćenog)
- kašičica soli (4-5g)
- 8 dl-1l vode ili pilećeg/povrćnog bujona
- 200g kisele pavlake ili milerama
- biber, po ukusu
Za služenje (proizvoljno)
- maslinovo ulje
- prepečene kockice hleba
- proprženi karfiol sa belim lukom (pogledajte u pripremi)
Priprema:
Operite i naseckajte praziluk na krupne komade. Očistite i koren celera i naseckajte na sitnije kocke. Stavite litar vode ili bujona da proključa u kuvalu za vodu ili na ringli.
Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10-ak minuta uz povremeno mešanje, dok sasvim ne omekša i postane pomalo staklast.
Za to vreme operite karfiol, sklonite spoljašnje listove i čvrsti donji deo korena. Ukoliko planirate da služite čorbu dekorisanu proprženim karfiolom (opisan postupak na dnu teksta), onda odmah sklonite sa strane jednu petinu ili šestinu. Preostalo podelite na cvetove, a korenasti deo naseckajte sitnije.
Praziluku dodajte najpre celer i izmešajte. Dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Krenite od 8dl, tako da i ne prekrije karfiol. Tako će se bolje izblendirati, a osim toga, lepše je kad su čorbe guste. Po potrebi, možete nakon blendiranja doterati gustinu.
Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim je smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10-13 minuta (najviše 15 minuta). Znamo da može zvučati da je to kratko, ali nije. Celer će se skuvati, a karfiol neće previše omekšati i početi da miriše neprijatno (kupusasto). Sklonite sa ringle i otklopite da se prohladi - ako sipate sasvim vrelo u blender, staklena posuda može napući.
Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti.
Dodajte kiselu pavlaku i ručnim mikserom izmešajte da se sve fino spoji. Probajte, dodajte biber i po potrebi so ili možda još malo pavlake. Ako želite, možete dodati i neke začinske biljke poput svežeg peršuna ili korijandera, a mala količina sušene mente će dati jednu simpatičnu osvežavajuću notu.
Proprženi karfiol kao dodatak
Zagrijte tiganj na srednje jakoj vatri, a za to vrijeme naseckajte karfiol tako što svaki cvetić podelite na nekoliko režnjeva.
U tiganj stavite kašičicu ulja, i položite komade karfiola. Ovlaš posolite i ostavite da se prži dok karfiol ne požuti odozdo. Okrenite režnjeve, a zatim dodajte još kašičicu ulja, sitno naseckan čen belog luka i pržite još par minuta. Pobiberite i po potrebi, još malo posolite i dodajte u gotovu čorbu.
(Stil.kurir.rs/Natanjiru.com)