Probajte

Poljski Karpati: Čudo od kolača sa mirisom vanile koji mogu da naprave i neiskusne domaćice! (RECEPT)

Ako nemate vremena da napravite sami krem od vanile, iskoristite instant puding i prema želji dodajte jagode, maline ili neko drugo voće...

Objavljeno: 05.11.2020. 11:27h
Autor:
Foto: Shutterstock

Karpatka ili Karpati je poljska kremšnita i omiljen desert s kremom od vanile u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda, breskvi ili kivija. Taj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire i jugom Poljske, čiji izgled oponaša valovito testo. Šećer u prahu kojim se kolač posipa liči na snegom pokrivene vrhove.

Sastojci za testo:

  • 125 g putera
  • 1 šoljica (2 dl) brašna
  • 1 šoljica vode
  • 5 jaja

Fil:

  • 450 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike skrobnog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika putera

Priprema:

1. Zagrejte vodu, dodajte puteri kad provri, sklonite s vatre. Lagano dodajte brašno neprestano mešajući penjačom da se ne naprave grudice.

2. Kad se testo malo ohladi, dodajte postepeno jedno po jedno jaje mešajući ili koristeći mikser dok ne dobijete sjajno testo.

3. Testo podelite na dva dela. Prvu polovinu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Nemojte ga zaglađivati kako biste dobili karakterističan izgled. Pecite na 190 stepeni oko 25 minuta pa ispecite i drugu koru. Ostavite da se hlade.

4. Odvojite nekoliko kašika mleka, a ostatak zakuvajte. Pomešajte skrobno brašno, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlekom pa izmešajte. Ulijte u ostatak kipućeg mleka mešajući penjačom dok se ne zgusne pa dodajte ekstrakt vanile. Lonac s kremom stavite u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi, umešajte puter.

5. Kremom premažite prvu koru, poklopite drugom pa ostavite u frižideru. Prema želji pospite šećerom u prahu pre posluživanja.

Prijatno!