UKUS TRADICIJE JUGA
Najbolja pirotska proja se pravi od samo tri sastojka - spolja je hrskava, a iznutra mekana kao duša! (RECEPT)
Napravite najbolju domaću proju po ovom jednostavnom receptu koji se decenijama unazad spremao u pirotskom kraju.
Autor:
Ako želite odličan doručak, večeru ili prilog uz ručak - savetujemo da napravite ukusnu proju koja se pravi od kukuruznog brašna, jaja i masti.
Recept je prilično jednostavan i ne zatreba posebno kulinarsko umeće, a sigurni smo da će vas specifičan ukus tople proje vratiti u detinjstvo.
Sastojci:
- 1 kg kukuruznog brašna
- 4 jaja
- mast
Priprema:
Litar hladne vode staviti u sud za mešenje. Posoliti vodu i dodati četiri cela jaja, pa drvenom kašikom jaja u vodi razmutiti.
Prosejati kilogram kukuruznog brašna, polako ga dodavati u hladnu vodu, a za to vreme nesmetano mešati dok se ne zamesi retko testo i ne utroši ceo kilogram brašna.
Pleh dobro podmazati hladnom mašću, sipati proju u pleh pa je preliti vrelom mašću. Testo u plehu treba da je debljine jednog prsta.
Staviti proju u vrelu pećnicu i peći. Kad se proja malo zagreje, izvaditi pleh iz pećnice, pa proju viljuškom izbosti na nekoliko mesta.
Vratiti pleh sa projom u pećnicu i peći dok ne porumeni. Služiti je toplu sa sirom, ili bez sira.
(Stil.kurir.rs/Telegraf)