Obavezno uvedite ovaj režim ishrane

Neka proleće uđe u vaš tanjir: Sveži i zdravi obroci!

Pobedite prolećni umor i zamenite sve namirnice zdravim plodovima koje donosi ovo godišnje doba

Objavljeno: 29.03.2014. 16:51h 15:18h
Autor:
Foto: Thinkstock

Da proleće stiže potvrđuje i sve više svežih namirnica na pijacama i u prodavnicama. Evo nekoliko „svežih” ideja šta bi sve moglo da se spremi kako bi ishrana postala raznovrsna u odnosu na onu oskudniju – „zimsku”.

Povrće i salate

Nema boljeg trenutka od dolaska proleća da se navali na zeleniš. Posle zimskog kuvanja konzerviranih namirnica i teške hrane, vreme je za prirodnije i zdravije i bez preteranih kalorija. U ponudi su: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neka kombinacija.

Napravite obrok salatu, a više o ovome i nekoliko recepata pročitajte OVDE.

Međutim, ne zaboravite na povrće koje je prisutno tokom čitave godine: šargarepa, praziluk, crveni, crni i beli luk. U salatu se može dodati malo seckanih oraha ili badema i semenki susama.

Riba

Vreme je i da se napravi pauza od masnih obroka. Najbolje je uz ribu, pripremite je na električnom roštilju, u teflonu, u rerni, ali je ne pohujte i ne pržite. Izaberite nemasne vrste, a šarana, soma (pangu) i skušu zaobiđite. Riba obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrži mnoge minerale i vitamine.

Napravite ukusni som u umaku, a recept možete naći OVDE.

Bela riba sadrži veoma malo masti (manje od jedan odsto), dok je plava riba masnija i sadrži od 10 do 25 odsto masti. Riba je najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.

Integralne žitarice

Belo brašno daje kalorije bez nutrijenata, pa zato ubacite integralne žitarice u ishranu i proizvode od njih. Izaberite integralni hleb i peciva, testenine od integralnog brašna, integralne pahuljice. Integralni hleb daje energiju, vitamine B kompleksa, vitamin E, vlakna i razne minerale.

Napravite kuru od celih žitarica, više pročitajte OVDE.

Beli zamenite integralnim pirinčem. Ugljenim hidratima iz integralnih žitarica osiguraćete zdravu i balansiranu ishranu, a bićete siti i zdravi. Obilje vitamina i minerala olakšava probavu i sprečava gojaznost.

Voće

Voće na jelovniku treba da bude svakog dana, a ovih dana počela je sezona ranog voća: jagode upravo stižu iz plastenika, pa su još skupe, ali dok na pijace ne stignu jeftinije jagode uživajte u citrusima, jabukama, bananama, ananasu.

Zašto je banana bolja od tableta, pročitajte OVDE.

Voće je najbolje jesti za užinu, a idealno je i da se konzumira na poslu. Ne zapostavljajte ni jezgrasto voće: bademe, lešnike, brazilski i indijski orah. Ono je bogato zdravim masnoćama i kalorijama, pa sa njima ne treba preterivati. Ako imate sokovnik, napravite sveže ceđeni sok.