Isprobajte

Viršle u testu: Doručak kao iz pekare! (RECEPT)

Pekarske đakonije možete i sami da napravite, samo sledite ova uputstva

Objavljeno: 12.10.2020. 08:26h 08:30h
Autor:
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

100 ml vode

20 gr kvasca

200 ml mleka

1 jaje i 1 žumance

kocka maslaca

1 kašičica šećera

malo soli

200 gr viršli

500 gr brašna

Priprema: U vodi mlakoj rastvoriti kvasac, dodati šećer, pa kad nadođe sipati ga u vanglicu dodati jaje i mlako mleko. Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravouganika. Preseći na pola po dužini, pa opet na dva dela i tako dobijemo šest parčića. Svaki deo premazati maslacom.

U svaki deo uviti po jednu viršlu a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso testo i viršlu tako da se preseku viršle. Prekriti da odmore za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni Celzijusa. Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom posuti semenkama i krupnom solju. Peći na 190 stepeni C oko 30 min da lepo porumeni. Pokriti krpom malo da odmori.