Neka vrsta hrane brzo se kvari, a čuvanje u frižideru tek malo usporava proces kvarenja. Baš zato ove je namirnice najbolje što pre pojesti, odnosno ne držati u frižideru duže od 48 sati od termičke obrade...
1. Pirinač
Verovali ili ne, ali u pirinču se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam, pa je ovu namirnicu najbolje što pre pojesti, odnosno ne kasnije od 48 sati od kuvanja. Nakon što se pirinač ohladi držite ga u frižideru, a po potrebi podgrejte pre konzumacije.
2. Testenina
Testenina se „ponaša“ vrlo slično kao i pirinač. Bacillus cereus stvara se nakon kuvanja pa je najbolje pojesti skuvanu količinu najkasnije 48 sata od kuvanja ili pre toga. Svakako, testeninu treba držati u frižideru. Ostane li vam slučajno testenina „napolju“ preko noći, bacite je.
3. Krompir
Botulizam je trovanje toksinom Clostridium botulinuma koje se najčešće nalazi u konzerviranoj hrani kao i salamama. Aliotkriveni su i slučajevi prisutnosti toksina u krompiru, a posebno u onom pečenom u aluminijskoj foliji. S obzirom da se krompir ne preporučuje podgrevati, najbolje je skuvati količinu koju planirate odmah pojesti i ne čuvati ništa za drugi dan.
Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. Ali isto tako može biti izvor trovanja...