KOLAČ SA ISTORIJOM
Po receptu naših baka: Starinski kolač od oraha i voća- poslastica sa tradicijom čiji ukus obara s nogu!(RECEPT)
Ova tradicionalna poslastica, puna ukusa, osvojiće vas na prvi zalogaj, a pravi je ukras svake svečane trpeze.
Autor:
Potrebni sastojci:
Za patišpanj:
- 5 domaćih jaja
- 1 limun
- 250 grama šećera u prahu
- 5 kašika brašna
- 250 grama putera
Za fil:
- 500 grama borovnica ili višanja
- 5 kašika mlevenih oraha
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 2 kašike prezle
- pola kesice cimeta
Način pripreme:
Pripremamo patišpanj tako što u sud za mućenje stavimo puter i šećer u prahu. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca stavimo u veći sud, a žumanca dodajemo u sud za mućenje. Mutimo mikserom dok puter ne postane penast.
Mikserom izmutimo belanca. Izmućena belanca dodamo u sud za mućenje i promešamo. Zatim u sud sitno izrendamo koru limuna, dodamo brašno i mešamo dok se sastojci ne sjedine.
Okrugli kalup namažemo puterom. Preručimo testo u kalup. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.
Pripremamo fil tako što jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca, dodamo preostali šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.
Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima i promešamo. Zatim dodamo mlevene orahe i promešamo. Na patišpanj u kalupu nanesemo višnje. Nanesemo prezlu i cimet. Zatim na kolač nanesemo fil. Vratimo kalup u rernu i pečemo još 15-ak minuta na istoj temperaturi.
Topao kolač isečemo na šnite i pospemo ih šećerom u prahu pomoću cediljke.
Prijatno!