Pošto je poznat kao obilje vitamina C, šipak tj. čaj od šipka je jedan og glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet, stoga je neizostavan u zimskim mesecima. Veoma prijatnog, diskretno kiselkastog ukusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u semenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K i već pomeniti vitamin C.
Veoma je važno i istaći da se C vitamin prilikom kuvanja čaja šipka ne gubi, kao što je čest slučaj kod većine čajeva. Takođe,treba napomenuti i značaj semenki iz šipka jer u kojoj se nalazi većina svih već gore navedenih minerala, vitamina i kiselina , dok oko 10 procenta masnoće ulja.
Što se tiče nutritivnih vrednosti čaja od šipka (suvog šipka) količina belančevina i masti je mala, za razliku od sveže biljke. Ipak, najviše sadrži ugljene hidrate, dok saharoze ima u maloj količini. Čaj od šika nije poznat kao alergen, jer ne sadrži otrove u sebi, a nuspojave se samo mogu javiti ako se konzumira u prevelikim količinama.
Kao što smo već pomenuli, ovaj napitak zbog svoje bogate količine vitamina C dobar je za opšte zdravlje, jer jača imunitet, kao i to da osvežava i dobar je protiv iscrljenosti organizma i umora.
PRIPREMA ČAJA I KONZUMACIJA
Proključalom vodom preliti osušeni šipak i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Potom procedite i čaj možete konzumirati. Dozvoljeno je piti tri do četiri šolje čaja na dan. Prepuruka je da to bude u odnosu 1 kašičica šipka na 200 mililitara vode.
(Stil.kurir.rs/Kodren)
Šipak (šipurak), biljka koja je poznata po svojoj lekovitosti i primeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sirupi soka, likeri, a veoma je poznat i čaj od šipka, konji je fenomenalna prevetiva infekcijama kojima smo svi skloni na jesen i tokom zime.