6 namirnica koje će vas zaštiti od toplotnog udara i UV zračenja
Najbolji način da zaštitite kožu i sprečite opekotine, jeste redovno korišćenje losiona sa zaštitnim faktorom. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da određene namirnice igraju ulogu u zašititi kože od sunca
Izvor: Branislava Antović
I dok saveti da ne boravite na suncu u periodu od 11 do 15 h uz stalno korišćenje zašititne kreme jesu delotvorni, obraćanje pažnje na ono što jedemo je, takođe, korisno.
''Različite namirnice su u stanju da obezbede ograničenu zaštitu'', tvrdi Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.
Nutricionista Džuliet Kelov (Juliette Kellow) otkriva koje namirnice imaju veću ulogu od zadovoljavanja apetita:
1. Paradajz - jer čini našu kožu otpornijom na sunce. Obrađeni i kuvani paradajz je korisniji od svežeg, te ne zaobilazite jela u kojima je paradajz termički obrađen.
2. Narandžasto voće i povrće poput šargarepe, slatkog krompira, bundeve, manga, kajsija i dinja predstavljaju bogati antioksidans beta-karoten, koji predstavlja odličnu zašititu od opekotina.
3. Vitamin C i E - jer pomažu u zaštiti od opekotina, čiste kožu i štite ćelije od slobodnih radikala UV zraka.
4. FAT faktor - dodavanje maslinovog ulja, avokada ili neslanog oraha i semenki u salatu kožu čini bezbednijom usled prisustva vitamina E i mononezasićenih masti.
5. Zeleno povrće - jer pomaže u zaštiti kože i očiju. Osim što je bogato beta-karotenom, zeleno povrće kao što je kelj, špinat, brokoli, boranija i grašak, takođe su bogati luteinom i zeoksantinom koji se nalaze u makuli oka, pomažući očima da filtriraju UV dnevnu svetlost. Drugim riječima, oni se ponašaju kao prirodne naočare za sunce.
6. Tamna čokolada - jer antioksidans zvani flavanols u kakau čini ''čuda''. Ljudi koji jedu 20 gr čokolade sa visokim procentom kakao mase svakodnevno, u stanju su da izdrže duplo više UVB zraka nego oni koji ne konzumiraju čokoladu.