Mekan i sočan
Kolač sa višnjama posan na vodi: Pravićete ga i kada se ne posti! (RECEPT)
Nećete ni primetiti da testu "nedostaje" ulja ili mleka
Autor:
Sastojci: 400 ml vode, 12 kašika šećera, 18 kašika brašna, 10 g praška za pecivo, 100 g pšeničnih klica ili mlevenih oraha, 4 pune kašike pekmeza po želji, 300 g višanja.
Priprema: Uključiti rernu na 200 stepeni. U veću posudu sipati vodu, brašno, pšenične klice, šećer i prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Dodati pekmez pa i njega dobro ugraditi u smesu za kolač. Na kraju dodati višnje i promešati spatulom ili varjačom. Ostaviti masu da odstoji dok se rerna zagreje.
U kalup dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje, masu promešati i istresti u kalup. Poravnati i staviti da se peče. Kada stavimo da se peče smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Peći 55 minuta, izvaditi iz rerne zajedno sa papirom iz kalupa da bi se brže ohladio. Ohlađen kolač iseći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.