Svemoćna bobica lako se gaji
Biljka antioksidans: Šaka dnevno, i bićete zdravi kao dren!
Razna naučna istraživanja su godinama dokazala kako je aronija zdrava voćka
Autor:
Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a njena lekovitost se trenutno proučava u laboratorijama širom sveta.
Male tamne bobice aronije su pune hranljivih materija i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, i nude pregršt beneficija za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.
Sveži plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, merenim po ORAC i TEAC standardima.
U Evropi je aronija privukla pažnju zbog svoje lepote jer su njeni beli cvetovi među najlepšim cvetovima grmolikih biljaka. Ona se naziva i namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku lekovitu moć.
Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet. Blagotvorno deluje i na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Ona takođe sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visok pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola. Aronija stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca. Blagotvorno deluje i na probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluznice creva i zaustavlja proliv. Korisna je i kod upale mokraćnog sistema.
Aronija je riznica biološki aktivnih spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom.
To su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma, visine i do dva metra.
Jestivi i lekoviti deo biljke su bobice oporog ukusa koje se nakon sazrevanja na grmu mogu održati i dva meseca. Sazreva krajem avgusta i u septembru.
Postoje tri vrste aronije:
- crna (Aronia melanocarpa)
- tamnocrvena (Aronia arbutifolia)
- ljubičasta (Aronia prunifolia)
Preporučuje se dnevno konzumiranje do 50 sušenih bobica. Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se decilitar soka na dan tokom dve nedelje po jednom godišnjem dobu.