Morate da probate

Bele ledene kocke: Ovaj recept nema konkurenciju!

Dezert koji ćete iznova i iznova da pravite

Objavljeno: 10.08.2020. 10:23h
Autor:
Foto: printscreen youtube/ Natašine Slastice

Sastojci za krem: 1 l mleka, 7 žumanaca, 7 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 9 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca.

Sastojci za koru: 7 belanaca, 7 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 7 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 130 ml mleka za natapanje.

Dekoracija: 300 g slatke pavlake ili šlaga.

Priprema: U žumanca dodati šećer i vanilin šećer i penasto umutiti. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.

Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida.

Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji pre pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sekli gotov kolač.

Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.