UVRSTITE IH U JELOVNIK
Ove namirnice zaustavljaju propadanje kolagena: Nakon 40-te godine su obavezne!
Uz pravi izbor namirnica koža će duže biti blistava i mladolika
Autor:
Kolagen je protein koji je izuzetno važan za održavanje kože mladolikom. Kako starimo tako dolazi do razgradnje kolagena i gubljenja elastičnosti kože, Srećom određene namirnice mogu da pomognu da se obnovi ovaj važan protein.
Kolagen ima antiejdž svojstva i utiče na izgled lica. Pomaže u održavanju mladalačkog izgleda i prirodnog sjaja kože, utiče na tonus mišića lica, a osim toga jača i kosu.
Pored prednosti za izgled, kolagen može da ima i zdravstvene benefite. Pomaže u ublažavanju simptoma artritisa, srčanih oboljenja i oboljenja desni.
Ove namirnice su obavezne, naročito nakon 40-te:
Beli luk
Beli luk je dobar izvor sumpora koji je neophodan za proizvodnju kolagena u telu. On sadrži i prilično velike količine lipoinske kiseline i taurina koji su od suštinskog značaja za obnavljanje oštećenih vlakana kolagena.
Maksimalno jača imunitet: Jedna čaša dnevno ovog napitka štiti telo od mnogih bolesti! (RECEPT)
Paradajz
Verovatno vam je poznato da paradajz sadrži veliku količinu likopena, a on pomaže u borbi protiv kolagenaza. Kolagenaze su, zapravo, enzimi koji uništavaju kolagen u vašem organizmu. Kako biste na najbolji način iskoristili likopen, potrebno je da paradajz konzumirate kuvan.
Zeleno povrće
Lisnato zeleno povrće i druge vrste povrća zelene boje poznati su po tome što sadrže mnogobrojne hranjive materije. Pored toga, istraživanja pokazuju da sadrže i agense koji pomažu u proizvodnji kolagena.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline pomažu koža bude glatks i elastična.
Voće i povrće crvene boje
Osim paradajza, voće i povrće crvene boje takođe se smatra dobrim izvorom likopena. Cvekla i crvena paprika odlične su salate koje možete uvrstiti u redovnu ishranu.