pogledajte
Odlazi vam najviše novca na hranu? Sledite ovih 12 koraka - ništa vam neće faliti i uštedećete!
Uz malo planiranja obroka, kupovinu za više dana unapred i pravilno čuvanje i zamrzavanje namirnica koje možete da kupite na veliko, izbeći ćete niz nepotrebnih troškova u kuhinji, kažu stručnjaci...
Autor:
Postoje navike u kuhinji koje štede novac, kao i one koje mogu skupo da vas koštaju, kažu stručnjaci . Ako želite da smanjite troškove vezane za ishranu, odnosno da ne bacate bespotrebno novac, trebalo bi da usvojite određena pravila. Evo nekih od njih.
Odredite troškove za hranu
Kada pokušavate da smanjite porodične troškove, obično se savetuje da kontrolišete troškove za zabavu, pretplatu časopisa ili da nabavite energetski efikasne sijalice, a retko ko spominje hranu. Ljudi ne razmišljaju o tome da i u tom segmentu može da se uštedi.
– Bez određenog proračuna, nećete moći da pratite svoj bankovni račun na kraju nedelje i sigurno ćete se pitati na šta ste potrošili novac tokom svakodnevnih odlazaka u prodavnicu ili naručivanjem pice – kaže Džastin Bejli, suosnivač Vimvesta, aplikacije za finansijsko planiranje.
Zavisnost o naručivanju hrane
Svi imaju dan kad im se ne sprema večera, ali ponekad se u tome preteruje. Prema analizi koju je Forbs napravio prošle godine, naručivanje bi vas moglo koštati i do pet puta više nego kuvanje istog obroka kod kuće. Čak su i paketi za dostavu hrane ponekad skuplji od onoga što ćete sami kupiti i skuvati.
Kupujte povoljnije
– Ušteda novca u kuhinji nije samo u tome što kupujete, već u tome i kakve namirnice kupujete. Naime, umesto namirnica koje su već iseckane i spakovane, kupujte celo povrće. Tako je najčešće jeftinije, a imate i više proizvoda koje možete da iskoristite. Da biste uštedeli na vremenu, u nedelju uveče iseckajte ono što će vam biti potrebno tokom naredne sedmice, pa ćete tako sve imati pri ruci za kuvanje – kaže Bejli.
Skladištite hranu pravilno
– Većina ljudi ne zna pravilno da skladišti hranu, pogotovo onu koja se brže kvari – kaže Alma Šnajder, osnivačica bloga i konsultantske kompanije “Take Back the Kitchen”. Dodaje kako posebno treba paziti na vlagu. Zato preporučuje umotavanje krhkog povrća poput zelene salate i začinskog bilja u papir, kako bi se održala njihova svežina. Začinsko bilje možete da osušite, tako da vam duže traje.
Iskoristite sve što možete
Nemojte bacati plastične kese nakon jedne upotrebe, dodaje Šnajder. Možete ih isprati i ponovo upotrebiti, makar i samo za to da kutiju sa žitaricama koju ste otvorili stavite u kesu i tako pospremite u ostavu. Umesto papirnih ubrusa koristite platnene krpe – bolje je za okolnu, ali i vaš novčanik.
Iskoristite bolje svoj zamrzivač
Dobro snabdeven zamrzivač jedan je od prvih faktora štednje. Zamrzavanje nije samo idealno za spremanje velikih količina hrane, već i za čuvanje namirnica kojima uskoro ističe rok trajanja.
– Većina stvari može da se zamrzne, pa odmrzne i koristi po potrebi – kaže Šnajder. Hleb, ostatak umaka od testenine, supa i voće za “smoothie” samo je deo namirnica s tog spiska.
Ne kupujte za svaki obrok posebno
Jedno od prvih pravila štednje u prodavnici je kupovina na veliko. Veće količine znače i manje ambalaže i manje otpada, a onda i manji trošak. Mnoge stvari koje mogu da se zamrznu, poput mesa, dobro je imati u zalihama. Takođe, ako možete da nabavite hranu kod lokalnih proizvođača, pogotovo onu organsku, nabavite je u većim količinama, kaže Šnajder.
Iskoristite ostatke
Jedno istraživanje pokazalo je da dve od pet osoba mrze da jedu ostatke, što nije mudro. Naime, uz malo dorade i onoga što imate kod kuće, meso od jučerašnjeg ručka lako može biti osnova za vrlo ukusan i drugačiji obrok, poput salate. To je svakako bolje nego da bacate hranu, kaže Bejli.
Ne brinete o potrošnji vode
Česta je zabluda da je pranje sudova na ruke ekonomičnija. Naime, uređaji za pranje suđa, pogotovo oni koji imaju oznaku da štede vodu, mogu da uštede dosta na računu za vodu. No, obavezno ih dobro napunite, a ako sudovi nisu mnogo zaprljani, isključite deo ciklusa sušenja i ostavite vrata mašine otvorena da se posuđe osuši na vazduhu…
Jedete previše mesa
Ishrana u kojoj dominira povrće nije samo zdravija za nas, nego i za Zemlju, a i jeftinija je. U jednoj analizi istraživači su uporedili troškove mesnog jelovnika s onim baziranim na povrću i otkrili da vegetarijanska ishrana može da donese oko 750 dolara godišnje uštede. Ne morate u potpunosti da odbacite meso, ali smanjite njegov unos i koristite recepte u kojima i s malim komadima možete da napravite ukusan obrok.
Ne kupujte proizvode kojima nije sezona
Borovnice u januaru možda zvuče osvežavajuće, ali su jezivo skupe. Kupovina u sezoni ne samo da štedi novac, nego će i hrana biti boljeg ukusa, jer je ono što jedete prirodno uzgojeno i sveže, a ne u nekom stakleniku, nakon čega je kilometrima putovalo do vas, prenosi “Reader’s Digest”.
Naučite šta znači: ‘najbolje upotrebiti do…’
Niko ne želi da rizikuje trovanje hranom, ali datumi na etiketama hrane ne govore uvek i samo o tome da je nešto neupotrebljivo posle nekog roka. Naime, datumi nisu jedini pokazatelj sigurnosti proizvoda. Ako hrana izgleda dobro, miriše dobro, ako je čuvate i njom rukujete pravilno, obično će biti u redu za konzumiranje, čak i ako je prošao rok naznačen kao: ‘najbolje upotrebiti do…’.
Planirajte unapred
Pripremom plana obroka za nedelju dana možete da potrošite sveže sastojke pre nego što se pokvare i sigurno iskoristite ostatke od jučerašnjeg obroka za dan kasnije. Takođe, tako nećete kupovati impulsivno i namirnice za koje i ne znate kako ćete ih potrošiti. Ako niste planirali šta ćete jesti za večeru, a kod kuće nemate odgovarajuće opcije, veća je verovatnoća da ćete donoseći odluke u poslednjem momentu na kraju preterano potrošiti, ističe Bejli.