Sjajan slatkiš

SORBE OD BANANE PO RECEPTU ČUVENOG MODNOG DIZAJNERA: Ovo je bila omiljena letnja poslastica Kristijana Diora! (RECEPT)

Davne 1972, čak petnaest godina nakon smrti legendarnog kreatora, svetlo dana je ugledala luksuzna knjiga aluminijumskih korica sa Diorovim imenom.

Objavljeno: 05.03.2022. 20:20h
Autor:
Foto: Profimedia

Odštampano je svega 4.000 primeraka od kojih poneki polovan i danas ispliva sa cenom koja se kreće u rangu od oko $650. Ako mislite da se u njoj kriju modne tajne - prevarili ste se - ovo je izdanje posvećeno Diorovoj drugoj i jednako velikoj strasti, a to je kuvanje. Naslov “Kuhinja šivena po meri” i bez sumnje je asocijacija na visoku modu šivenu po meri u Diorovom ateljeu.

Činjenica da je legendarni Kristijan Dior gotovo jednakom strašću voleo i modu i kuvanje je možda iznenađenje, ali dobro je poznata činjenica da je kreator imao ličnog kuvara sa kojim se svakodnevno konsultovao oko svojih obroka, kao i to da je priređivao večere za bliske prijatelje koje su bile legendarne.

Modna kuća Dior je upravo objavila digitalno izdanje knjige, dostupno svima. Zavirili smo u njega i imamo listu favorita od kojih vam, za početak, donosimo jedan kao inspiraciju:

Sorbe od banane (8 do 10 porcija)

  • 2kg banana
  • 10 režnjeva ananasa
  • 400g prah šećera
  • sok od 4 narandže
  • sok od 4 limuna
  • veće pakovanje maskarpone sira

Napravite pire od banana i kriški ananasa, dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite. Ostavite da se ohladi u frižideru.

Sutradan smesu stavite u zamrzivač kako bi s zamrzla.

Poslužite sa hladnim sosom od kajsija koji se pravi tako što se napravi pire od džema od kajsija i vode.

(Stil.Kurir.rs)