Korisno znati
Kora krompira, stabljika blitve: Bacate li najzdravije delove voća i povrća?
Evo zašto nikada ne bi trebalo da bacate koru jabuke, pomorandže i lubenice, kao ni listove cikle i repe, te bundevine semenke
Autor:
Koliko je voće i povrće zdravo i važno za svakodnevnu ishranu, svima je poznato, ali sigurno niste znali da guljenjem određenog voća, bacanjem listova i semenki povrća zapravo bacate hrpu vitamina u nepovrat.
Kora jabuke Antioksidans kvercetin nalazi se upravo u kori jabuke, a vrlo je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora jabuke sadrži više vitamina i vlakana od mesa i voća.
Stabljika blitve
Pomorandžina kora Prema studiji iz 2004, hemijski spoj u pomorandžinoj i kori i kori drugih agruma može imati uticaj na snižavanje holesterola koji čak može biti jači i od nekih lekova na recept. Spojevi kao što su flavoni, kako se navodi u studiji, objašnjavaju zašto su agrumi sjajni za srčane bolesti i upale. No, to ne znači da morate doslovce da zagrizete koru - dovoljno je da je izrendate na jelo ili desert.
Listovi cvekle
Bundevine semenke
Listovi repe Baš kao i sama repa, listovi ovog povrća su istovremeno slatki i ljutkasti. Poput lišća cvekle, listovi repe imaju visok udeo vitamina A i K, te su sjajan izvor vlakana, gvožđa i kalijuma.
Kora od krompira
OVDE pogledajte koje povrće smanjuje rizik od raka debelog creva.