Probajte
Jastuk torta sa orasima i žutim filom: Ukusna, kremasta, neodoljiva! (RECEPT)
Jedna od najukusnijih torti koja se pravi od dve kore i dva fila. Ali vredi!
Izvor: Daša Lončarević
Sastojci:
I kora
- 3 jaja
- 3 kašičke šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 praška za pecivo
II kora
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašičica ulja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
I Fil:
- 1/2 l mleka
- 2,5 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 žumanca
- 200 g putera ili margarina
- 2 kašike šećera u prahu
II Fil:
- 3 belanca
- 1,5 šoljice + 3 kašike šećera
I još:
malo ruma ili soka od pomorandže
Priprema:
I Kora
Penasto umutiti jaja sa šećerom. Muteći dalje dodati ulje i sok od 1 limuna. Na kraju lagano žicom umešati brašno s praškom za pecivo. Izliti u oblik za tortu i peći na 200°C, 15 – 20 minuta.
Ohladiti koru i preseći je na dva dela.
II Kora
Opet penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i na kraju žicom umešati mešavinu brašna, mlevenih oraha i praška za pecivo. Izliti u oblik za tortu i peći na 200°C 20-tak minuta. Pleh je najbolje da bude prečnika 28 cm.
Pečenu koru ohladiti i isto prerezati na dva dela.
I Fil:
Od 1/2 l mleka oduzeti nekoliko kašika pa ih promešati sa brašnom. Preostalo mleko zakuatvi s 4 kašike šećera i 1 vanilin šećerom, dodati mu mešavinu brašna i mleka i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti s vatre pa dodati jedno po jedno žumance. Dobro ohladiti pa dodati puter (margarin) umućen sa 2 kašike šećera u prahu i 1 vanilinim šećerom.
Svaku koru poprskati rumom i filovati ovim filom.
II Fil:
Ušpinovati 1,5 šolju šećera sa malo vode. Umutiti belanca (dodati nekoliko zrna soli). Kada su gotovi, dodavati jednu po jednu od 3 kašike šećera.
Na kraju dodati polako ušpinovani šećer. Mutiti dok se dobro ne ohladi.
Ovim filom mazati tortu odozgo i okolo.
Prijatno!