Obratite pažnju

Smanjite unos: Pšenica može da vam napravi probleme sa kožom, zglobovima i šećerom u krvi

Kao što hrana i određene namirnice mogu da jačaju organizam i imunitet, tako mogu da izazovu i negativne posledice. Jednu od tih namirnica svakodnevno unosimo u organizam, a reč je o pšenici

Objavljeno: 03.03.2014. 17:55h 21:26h
Foto: Shutterstock

Pšenica se nalazi u gotovo svakom našem obroku, ali dosta loše utiče na zdravlje. Kod većine ljudi negativno utiče na kožu, zglobove i nivo šećera u krvi.

Pšenica koju svakodnevno konzumiramo daleko je od prave pšenice. Kardiolog Vilijam Dejvis je jedan od brojnih naučnika i lekara koji pokušavaju da edukuju druge o istini koju krije današnja pšenica. Dejvis kaže da razlozi zbog kojih ljudi odlučuju da jedu žitarice, a to su vlakna i zdravlje srca, nisu dovoljni da pšenica postane sastavni deo ishrane.

"U pšenici nema ništa što ne može da se nađe u drugim namirnicama", kaže Dejvis.

Koža

Ugljeni hidrati u pšenici se obično smatraju dobrim zbog svoje složenosti. Problem je što se ovi ugljeni hidrati razbijaju u šećere što dovodi do povišenog nivoa insulina i aktiviranja žlezda koje proizvode masnoće. Krajnji rezultat je masna koža i pojava akni.

Otkrijte ovde koji su prirodni lekovi protiv akni.

Zglobovi

Prema kardiologu Dejvisu, bolovi u zglobovima izazvani konzumacijom pšenice se najčešće javljaju u zglobovima prstiju i ručnim zglobovima, a nije neuobičajen ni bol u leđima, kukovima i kolenima.

Kako da se rešite bola u zglobovima saznajte ovde.

Šećer u krvi

Pšenica, koja je puna ugljenih hidrata, na kraju se pretvara u šećer. Sem toga, prepuna je amilopektina odnosno ugljenih hidrata koji može da povisi nivo šećera u krvi više nego običan šećer, što može da izazove dijabetes.

A kako da smanjite rizik za dijabetes pročitajte ovde.