Za svadbe, rođendane, slave...
Šah torta: Dezert koji se s ponosom služi na svakom slavlju! (RECEPT)
Treba odvojiti malo više vremena za pripremu i ukrašavanje, ali se i te kako isplati
Autor:
Sastojci za testo: 130 g brašna, 40 g nezaslađenog kakao praha, 40 g oreo keksa u prahu, mešavina 20 g brašna i 10 g kakaa, 200 g šećera, 4 jaja, 50 ml prokuvane vode, 50 ml ulja, 8 g praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 1 prstohvat soli.
Za krem: 100 g maskarpone sira, fil iz oreo keksića (ako ste ga koristili u kori), 200 g krem sira (mora biti sir koji se lako razmazuje), 500 g šlaga, kašičica arome vanile, 100 ml mleka, 12 g želatina, 125 ml jogurta, 70 g bele čokolade, 100 g šećera.
Za dekoraciju: kakao, 80 g crne čokolade.
Za sirup: 70 ml vode, 20 g šećera.
Biće vam potreban okrugli kalup kojem se skidaju stranice, malo papira za pečenje i plastična folija.
Priprema: Okrugli pleh obložite papirom za pečenje - izrežite papir za dno, pa onda stavite obruč, koji treba da podmažete puterom a zatim prekrijete izrezanim papirom za pečenje.
Ako koristite keks umesto mešavine brašna i kakaa, izvadite fil i sameljite biskvit. Pomešajte brašno, kakao, oreo i prašak za pecivo, pa prosejte mešavinu kroz sitniju cediljku.
Belanca i žumanca odvojite. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u sneg, pa dodajte vanilin šećer. Mutite i njega, pa uz neprestano mućenje lagano dodajte malo pomalo trećinu količine šećera.
Žumanca posebno umutite sa prokuvanom i malo ohlađenom vodom, pa uz neprestano mućenje dodajte ostatak šećera. Dodajte smesu od belanaca u žumanca malo po malo i mešajte žicom da se lepo sjedini. Sada dodajte mešavinu od orea i brašna, ponovo je provlačeći kroz sito, takođe malo po malo. Sve lepo sjedinite i na kraju dodajte ulje. Sipajte u pripremljen pleh i pecite na 175 stepeni 40-45 minuta. Prvih 20 minuta ne otvarajte rernu. Proverite čačkalicom da li je pečeno, pa izvadite. Prohlađenu koru presecite na tri dela, donju ostavite kakva jeste, a druge dve pomoću isecite na 4 prstena pomoću kartona (pogledajte video).
Brzi rolat sa bananama: Nema osobe kojoj se ne sviđa! (VIDEO, RECEPT)
Priprema fila: Želatin u listićima potopite u mleko i ostavite da se otopi. Čokoladu izlomite na kockice i prelijte polovinom krem šlaga, dodajte fil iz orea (ako ste ga koristili). Ostavite da tako stoji, dok vi umutite jogurt, maskarpone i krem sir. Dodajte aromu vanile i umutite u jednoličnu smesu. Dodajte šećer i sve lepo sjedinite mikserom.
U šlag i belu čokoladu dodajte otopljen želatin, izmešajte, pa tu smesu kroz malu cediljku prespite u smesu od sira. Umutite, pa dodajte umućen ostatak šlaga.
Napravite sirup od vode i šećera, pa kašikom poprskajte celu koru koju ste postavili na dno kalupa sa obručem. Nanesite malo fila, lepo svuda rasporedite pa stavite prstenove od prve kore. Pomoću šprica popunite rupe filom.
Poravnajte kašikom pa stavite prstenove druge kore i opet popunite rupe filom pomoću šprica. Dodajte preko ostatak fila i premažite celu tortu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se dobro ohladi nekoliko sati.
Pomoću papirnih traka širine dva centimetra prekrijte celu tortu uzduž i popreko, pa skinite svaku drugu, tako da se dobiju kockice. Pospite ih kakaom. Zatim istim trakama prekrijte kockice od kakaa, pa slobodne bele kockice takođe pospite kakaom, i dobili ste savršenu šahovsku tablu.
Otopite crnu čokoladu i njom prelijte papir za pečenje iskrojen u oblik trake, visine torte. Obmotajte tortu njime tako da se čokolada zalepi za tortu i ostavite da se hladi.
Skinite papir i vaša torta je gotova!
(Tekst: Stil.kurir.rs
Izvor: Youtube / Video Ricetta)