Sjajan za doručak ili užinu
Brioš, slatki francuski hleb: Najnežnije testo na svetu! (RECEPT)
Ovo morate da probate - oduševićete se
Autor:
Brioš je pecivo francuskog porekla koje liči na hleb, a priprema se na specifičan način. Visok sadržaj jaja i putera omogućuje da brioš ima bogat izgled i nežno hrskavu strukturu, pa je veoma pogodan za doručak ili užinu.
Sastojci: 700 g brašna, 6 jaja, 350 g putera, 1 svež kvasac, 100 ml mleka, 100 g šećera, 1 pomorandža, 1 limun, 2 jabuke, 200 g marmelade od kajsija, 100 g suvog grožđa, 50 m ruma, 100 g mlevenih lešnika.
Priprema: U manji sud staviti kašiku brašna, kašiku šećera, kvasac, malo mleka i promešati. U veći sud staviti puter i šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodati jaja, brašno, narasli kvasac i rukama zamesiti testo.
Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i ostaviti 30-ak minuta da naraste. Suvo grožđe preliti rumom. Jabuke oljuštiti i izrendati krupno.
U šerpu na šporetu staviti marmeladu, rendane jabuke, mlevene lešnike i suvo grožđe sa rumom. Zatim u šerpu krupno izrendati koru limuna i pomorandže, promešati i skloniti sa šporeta.
Naraslo testo premesiti, pa oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini od testa razvući koru. Rukama koru još malo razvući u pravougaonu formu. Premazati koru filom i uviti u rolat. Iseći rolat na parčiće jednake dužine. Parčiće rolata u krug poređati u nauljenu tepsiju sa sečenim delom na gore.
Ostaviti da naraste, pa peći 60 minuta na 180 stepeni.