fantazija ukusa
7 trikova vrhunskih kuvara: Evo kako da napravite najsavršenija poširana jaja na svetu!
Za uspešno poširana jaja treba malo vežbe, ali ako pratite ove savete napravićete savršenstvo
Autor:
Kuvanje jaja u vodi bez ljuske, odnosno poširanje čest je način proveravanja veštine mladih kuvara.
Savršen oblik oblaka od belanaca i žumanaca koji curi na dodir oštrice noža nije uvek jednostavno postići.
Ako su jaja sveža, manji je rizik da će se raspasti tokom kuvanja.
Sveža jaja
- Slavni kuvar Džejmi Oliver najpre razbije jaja u posudu, te ih nežno spusti u vruću vodu koja nikako ne sme da ključa.
- Nakon tri minuta izvadi ih šupljikavom kašikom.
Trik sa sirćetom
- Gordon Remzi priprema najbolja jaja tako što posoli vodu i doda sirće.
Na taj način sirće pomaže u procesu stvrdnjavanja belanca u trenutku kad jaje dotakne zagrejanu vodu.
- Jaja se uglavnom poširaju tako da se kašikom promeša voda dok se ne dobije mali vir vode u sredini lonca.
- Ubacite u taj vir jaje i lagano kašikom usmerite belanca da se ne razbeži.
Nije svejedno: Ovo je jedino mesto u frižideru na kojem bi trebalo da čuvate jaja!
Pomoću folije
- Džejmi Oliver predlaže poširana jaja u plastičnoj foliji, kesici za zamrzavanje jer se mogu dodati i razni začini.
- Kesicu zavežite i spustite u vodu, te kuvajte na laganoj vatri kako se plastika ne bi previše zagrejala.
U kalupu za mafine
- Neke domaćice poširaju jaja u kalupu za mafine, što je posebno praktično ako ih morate poslužiti više, a nemate vremena poširati jedno po jedno.
- U kalupe se najpre dodajte po kašiku vode i kap sirćeta, pa lagano spustite jaja.
- Na 180 Celzijusa pecite oko 13 do 15 minuta.
Jaja iz tiganja
Želite li to isto da uradite u tiganju poslužite se papirnatim korpicama za mafine.
- Dodajte jaja, vodu i sirće, pa prebacite u tiganj.
- Ulijte vode u tiganj i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.
U mikrotalasnoj rerni
- Jaja se mogu razbiti u posudu, preliti vodom i sirćetom ili limunovim sokom pa poklopiti i peći u mikrotalasnoj jedan minut.
10 sekundi kuvanja
- Slavna kuvarica Džulija Čild jaja najpre kuva u ljusci oko 10 sekundi, pa ih guli i vraća u vruću vodu. Tako zadržavaju savršen oblik.
- Najpre probuši jaja s dve strane iglom kako bi izašao vazduh, te ih stavlja u proključalu vodu.
- Zatim ih izvadi i ostavi dva minuta da se ohlade toliko da ih može oguliti pa ih kuva još dva minuta.
Jaja čuvaju vaše zdravlje: Preporučena porcija je najviše 4 komada nedeljno!