Zdrav obrok

Tart sa spanaćem, zeljem i sremušom

Uz ovaj tart je neophodno pivo i dobro društvo. Brzo se pravi a u sećanju ostaje dugo, dugo

Objavljeno: 26.02.2014. 16:30h 15:36h
Foto: Thinkstock

U posudu za mešenje sipati brašno, dodati na kockice iseckan hladan puter, i rukama ga urtljati u brašno, da se dobije mrvičasto testo. Dodati jaje blago razmućeno viljuškom i par kašika hladne vode, pa rukom umesiti čvrsto i kompaktno testo. Formirati disk veličine dezertnog tanjira, umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru dok pripremate fil.

Sav zeleniš oprati i staviti u veću šerpu, naliti čašom vode i kuvati kratko tek da lišće uvene i padne na dno. Prebaciti u cediljku i ostaviti da se ocedi i ohladi.

Dok se zeleniš hladi, testo razvaljati na komadu pek papira na krug nešto veći od kalupa prečnika 24-25 cm. Uz pomoć papira preneti testo na pleh, pa odlepiti papir. Testo po ivicama treba da ima visinu od 3-4 cm, višak odseći i sačuvati za ukrašavanje.

Testo u plehu izbockati viljuškom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10 minuta.

Za to vreme dovršiti fil - sir iznječiti viljuškom, dodati kajmak, 3 jaja i sav zeleniš. Izmešati. Verovatno ne treba soliti ako su sirevi slani, a obično jesu, ali to morate proceniti sami.

Sipati fil u polupečenu koru i peći još 30-40 minuta na 180-190°C.

Fil će u rerni malo narasti, ali i splasnuti kad se tart izvadi - što je sve ok i očekivano. Služiti mlako, uz blago ohlađeno pivo.