OBROK ZA SVE GENERACIJE

Pastirska pita: Raskošno i slasno gurmansko zadovoljstvo koje budi sva čula! (RECEPT)

Isprobajte ovu slasnu pitu od tri vrste mesa i tri vrste povrća

Objavljeno: 27.01.2020. 13:16h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 grama mlevene jagnjetine
  • 300 grama mlevene junetine
  • 300 grama mlevene svinjetine
  • 50 grama slanine
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 400 grams smrznutog graška i šargarepe
  • 200 ml sosa za roštilj
  • so
  • biber
  • 1 kg krompira
  • 50 grama parmezana
  • 200 grama sira
  • 100 grama maslaca
  • 100 grama kisele pavlake
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • Dodatno: mleko

Vlaška sirnica: Pita u koju ćete se zaljubiti na prvi zalogaj! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Krompir operite i kuvajte sa korom u posoljenoj vodi.
  • Luk sitno naseckajte i na masnoćipolako dinstajte dok ne dobije žućkastu boju.
  • Dodajte meso, pojačajte vatru i dinstajte dok se ne zapeče ravnomerno.
  • Uz pomoć varjače razbijte eventualne grudvice.
  • Dodajte zamrznutu šargarepu i grašak, te dinstajte još 10-ak minuta uz povremeno mešanje.
  • Zatim dodajte začine i sos za roštilj. Umesto ovog sosa možete koristiti i sos od paradajza.
  • Sve dobro sjedinite, te ostavite da lagano prokuva.
  • Krompir ogulite,te ga stavite u posudu s maslacem, pavlakom, sirom, te začinite (so, biber, muškatni oraščić) i uz pomoć gnječilice napravite kremasti pire.
  • Po potrebi dodajte malo mleka kako bi bio kremastiji i kako bi ga lakše zgnječili ali nemojte preterati.
  • Nadev od mesa i povrća stavite u posudu za pečenje, lagano utisnite te ga prekrijte pireom.
  • Pripazite samo da ostavite dovoljno mesta za pire, te iznad pirea imate barem pola centimetra posude kako vam ništa ne bi iscurilo tokom pečenja.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 200 Celzijusa 30-ak minuta dok se krompir ne zapeče.

Pita pastirica od pire krompira: Ništa mekše i slasnije niste probali! (RECEPT)