posno
Okrepljujući potaž od tikvica: Napravite svoj aromatičan, a jeftin obrok u boji! (RECEPT)
Lagani obrok
Autor:
Vrlo ukusna, aromatična, okrepljujuća i jeftina krem supa, koja može da bude ceo obrok, naročito kada je izraženija potreba za laganom hranom i brzom pripremom. Služi se uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko želite da začinite kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. Boja krem supe od tikvica zavisiće od sorte ili varijeteta, s obzirom da se tikvice razlikuju po boji od žute do tamnozelene. Ovakve supe mogu da privuku čak i one koji ne vole povrće.
Potrebni sastojci:
2 veće tikvice,1 glavica crnog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1-2 čena belog luka, komadić korena celera ili stabljike celera, 10 zrna korijandera, 1/2 kaf. kaš. soli, 1/4 kaf. kaš. bibera, oko 500 ml vode.
Dodaci: 1 kašika iseckanog peršuna i mirođije, kisela pavlaka
Od navedenih količina dobićete 750 ml potaža, za 2-3 činijice. Ukoliko se odlučite za posnu varijantu supe, izostavićete mileram.
Priprema: Oprati i oljuštiti tikvice, prepoloviti ih, pa ukoliko imaju izraženo seme izvaditi ga pomoću kašike. U potažu iz recepta nema semenki. Iseckati tikvice na kockice. Oljuštiti crni luk i sitno ga iseći. Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri, pa dodati iseckan luk i dinstati dok ne bude omekšao i blago požuteo. Dodati kockice tikvica i naliti vodom tek da povrće bude pokriveno. Tikvice će pustiti svoje sokove, tako da ne bi trebalo preterivati s vodom. Umesto vode može se dodati domaći pileći bujon. Kocku za supu ne koristiti. Dodati ceo čen belog luka i zrna korijandera. Dodati vrlo malo iseckanog korena celera, ili stabljike celera, jer celer ima jaku aromu koja bi mogla da preuzme ukus.
Od trenutka kad supa proključa kuvati 15 minuta na tihoj vatri. Skloniti supu s ringle i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi. Oprati i iseckati mirođiju i peršun. Prebaciti supu u blender i dodati so, biber i iseckan peršun i mirođiju. Izmiksati. Posoliti po želji.
Servirati uz mileram koje bi trebalo staviti u zadnji čas - da ne bi povukli tečnost i da bi ostali hrskavi. Savet plus: Ukoliko u šerpi s kuvanom supom ima više tečnosti nego što bi trebalo da bude da bi potaž bio gust, kutlačom izvaditi višak, pa dodati nakon usitnjavanja, ako bude bilo potrebno.