Superhrana

6 dobrih razloga da što češće jedete šargarepu

Ukoliko želite zdravije nokte, kožu, kosu, ali i da poboljšate zdravlje zuba i pročistite jetru, u svoj jelovnik obavezno uvrstite ovo povrće

Objavljeno: 17.02.2014. 20:56h 19:28h
Foto: Shutterstock

Šargarepa se s razlogom smatra superhranom. Najčešće se o njoj govori kao o odličnoj namirnici za plodnost, te poblojšanje kvaliteta i kvantiteta sperme. Ali, to svakako nisu jedini dobri razlozi da ovo povrće obavezno uključite u ishranu.

Starenje Šargarepa se smatra svojevrsnom antiejdžing (anti-ageing) namirnicom jer je bogata beta karotenom, antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala.

Lepota Ovo povrće je bogato antioksidansima i vitaminom A, nutritijentima važnim za zdravu kožu, kosu i nokte.

Kardiovaskularne bolesti Šargarepa se sastoji od beta karotena, alfa karotena i luteina – antioksidansa koji se bore protiv holesterola.

Dentalno zadravlje Jedenje šargarepe poboljšava zdravlje zuba. Ona uklanja naslage, a grickanje šargarepe podstiče proizvodnju pljuvačke, te na taj način balansira nivo kiseline koja se bori protiv bakterija.

Zdravlje jetre Ovo povrće se smatra detoksikacijskom namirnicom jer čisti jetru. Pomaže u smanjenju proizvodnje žuči, te skladištenja masnoća u jetri. A, kojih pet znakova ukazuju da vam je hitno potrebna detoksikacija organizma, pročitajte OVDE.

Sprečava infekciju Sveža ili kuVana šargarepa primenjuje se na rane i posekotine jer ima antiseptričko dejstvo.