Namirnice
Začinite hranu ali bez začina: 14 namirnica koje će poboljšati ukus obroka
Ovo su namirnice koje će vaše jelo učiniti ukusnijim a one sadrže manje od 10 kalorija
Autor:
Sok od limuna
Dodavanje limunovog soka odličan je način da začinite jelo. Najčešće se dodaje u salate, jela sa mesom, no ako volite kiselkast ukus, kombinujte ga sa pečenjem ili testeninom. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.
Kriške krastavaca
Kriške svežeg krastavca obogatiće ukus salate sa testeninom, mesom ili ribom, a njime može da se aromatizuje i voda. Jedna kriška sadrži samo jednu kaloriju.
Sok od narandže
Idealan je kao baza preliva za salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slanim kombinacijama sa mesom. Sok od narandže je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija po velikoj kašiki soka.
Ljuta salsa
Domaći umak napravljen od ljutih papričica odličan je dodatak varivima, jelima sa mesnim umacima i egzotičnim kombinacijama. Možete ovu smesu da dodate na meso ili na pečene kokice umesto soli i putera. Sadrži oko pet kalorija po jednoj kašiki.
Sveži začini
Jedan od najednostavnijih načina da se hrani doda neki ukus je uz pomoć svežih i zdravih začina. Možete da ih dodate svim jelima, a sadrže veoma malo kalorija. Na primer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašičici.
Kim
Ovaj začin ima pomalo pikantan ukus, a najčešće se dodaje varivima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, možete da ga dodate i u jogurt, a jedna kašićica sadrži samo tri kalorije.
Kari
Ovaj popularni indijski začin možete da dodate prženom povrću ili u jelima sa pirinćem, a odlično ide i uz tofu, neko meso i povrće. Kari sadrži samo sedam kalorija po jednoj kašičici, a jelu daje intenzivan ukus.
Đumbir
Sveži đumbir može da se renda i kao takav je idealan dodatak salatama, a ako ga nasečete na tračice i kratko propržite može da se koristi u marinadama ili sa rižotom. Kašičica narendanog đumbira sadrži samo dve kalorije.
Ekstrakt supe od povrća
Kao idealan način smanjenja broja kalorija u obroku je zamena ulja ekstraktom od povrća. Sve što treba da napravite je da skuvate supu isključivo od povrća, i onda tah bujon možete da dodate bilo kojoj vrsti jela, pa čak i u pire krompir ili testeninu. Sadrži samo 1 kaloriju na 30 ml, ako u njega niste dodatno dodavali masnoću ili so.
Crni i beli luk
Da bi se dodao bogat i intenzivan ukus svim jelima od povrća, umacima i varivima, mesu i ribi, potrebno je samo dodati malo crnog luka ili belog luka. Najbolje je dodati sveži crni ili beli luk, jer se kuvanjem ili prženjem gubi dobar deo ukusa, a dodaje se i masnoća. Kašičica luka u proseku sadrži oko devet kalorija.
Aromatizovano sirće
Aromatizovano sirće je jednostavan i niskokaloričan način dodavanja novih ukusa jelima. Sirće će jelu dati kiselost, ali i određenu slatkoću, a njime se prelivaju salate, dodaje se u marinade, gulaše i variva. Sadrži oko pet kalorija po kašičici.
Instant kafa i kakao prah
Ove dve namirnice jednostavan su način poboljšavanja ukusa deserta, a sadrže malo kalorija. Možete ih dodavati obranom mleku, jogurtu, pudingu ili kolačima, a sadrže oko četiri kalorije po kašičici.
Cimet
Ovaj poznati začin intenzivnog je mirisa i njegovim dodavanjem jelu se lako daje sladost. Može da se doda kafi, napicima od vanile, jogurtu ili zobenoj kaši. Sadrži tek dve kalorije po maloj kašičici.
Čaj
Čaj može da se koristi kao začin, tj. njegovo lišće, poput origana. Na primer, lišće zelenog čaja možete da dodate u marinadu za piletinu, a omiljeni čaj odlično će se uklopit i u desertima. Sadrži tek jednu kaloroju po kašičici.