Pravi savet
Nutricionista Aleksandar Majašnikov: Ovo je najzdravija riba, ali samo ako se ovako spremi! (RECEPT)
Jedini način da sačuvate svoje zdravlje je da se hranite ovako.
Autor:
Prema ruskom doktoru Aleksandru Mijašnikovu (66) najkorisnija i najzdravija riba su girice ili papaline. Ona sadrži so, jod, mnogo korisnih elemenata i najveću količinu omega 3 i omega 6 masnih kiselina.
Mijašnikov smatra da je morska riba jedna od najkorisnijih riba, ali da je njen glavni nedostatak živa, zbog čega se preporučuje da se jede samo dva puta nedeljno.
Ovaj poznati ruski nutricionista rečnu ribu smatra isto tako korisnom zbog toga što je lako svarljiva i što sadrži vitamine A, B i E.
Pored toga, rečna riba je manje kalorična od morske ribe zbog nižeg sadržaja masti.
Ako birate između rečne i morske ribe, ovaj lekar savetuje da ipak izaberete girice ili papaline jer one nemaju živu. Ova riba je najbolja opcija za one koji žele da jedu zdravo i pravilno, a da pri tome ne troše mnogo novca.
Prema ovom doktoru, stanovnici primorskih mesta jedu upravo ovu ribu, a svu krupnu ribu prodaju turistima.
Prema njemu, ova riba se treba dinstati sa dosta luka i šargarepe u šerpi, a nikako pržiti u dubokom ulju. Ovaj način pripreme će omogućiti da riba sačuva sve korisne sastojke.
Osim papalina, Mijašnikov smatra da su najzdravija morska hrana ostrige, zbog kojih mozak funkcioniše "baš kako treba".