Mekana i mirisna
Kafanska pogača: Recept po kojem ćete stalno mesiti hleb
Ništa kao domaće testo
Autor:
Sastojci: 300 g brašna, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 180 ml gazirane mineralne vode, 3 kašike ulje.
Priprema: Gaziranu mineralnu vodu zagrejati (da bude mlaka), dodati šećer, suvi kvasac i izmešati. U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
Potom dodati rastvoren kvasac, ulje i zamesiti testo. Testo rastanjiti pouljanim rukama (ne tanjiti oklagijom već pouljanim rukama rastanjiti testo). Pekač (ili manju tepsiju) premazati uljem, posuti brašnom i staviti testo. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Viljuškom napraviti šare (izbockati testo).
Rernu zagrejati na 250 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite pogaču 15 minuta.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, poprskati vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi (desetak minuta).