Isprobajte

2 načina da napravite domaći džem od šljiva, ako živite u stanu: Jednostavno i brzo! (RECEPT)

Septembar se bliži, vreme je za džem od šljiva

Objavljeno: 17.08.2019. 17:30h 17:54h
Autor:
Foto: Profimedia

Džem od šljiva možete da napravite na dva načina: kuvanjem na ringli ili u rerni.

Ukus je potpuno isti, ali je ovaj drugi način jednostavniji za pripremu.

U slučaju da se odlučite za bilo koju od ove dve verzije, za pripremu džema vam je potrebno:

5kg šljiva, 700 g šećera, vanilin šećer, cimet ili crna čokolada.

Prva varijanta: Kuvanje na ringli

Šljive dobro operite, pa ih onda očistite od koštica. Stavite u šerpu i dodajte šećer. Ostavite da odstoji do sutra (recimo da šljive stavite u šerpu uveče oko 20 h). Ujutru ćete videti da su šljive pustile sok. Stavite ih na ringlu i pustite da se krčkaju lagano. Ne žurite. Mešajte povremeno i pustite da sok uvri, a meso do šljive se raspadne.

Ako vidite dno šerpe kada promešate džem varjačom, to znači da je džem do šljiva dobro ukuvan i da ga možete preručiti u zagrejane i sterilisane tegle.

Tegle sterilišete tako što ćete ih dobro oprati, osušiti pa ih staviti u rernu da se zagreju 5 min na 100 stepeni. Zatim u vrele tegle sipajte vreo džem. Umotajte tegle peškirima ili kuhinjskim krpama i ostavite ga do sutra da se dobro ohladi.

Ovako pripremljen džem može da stoji van frižidera do dve godine.

Cepkana paprika: Gurmanski hit za zimnicu koji ćete praviti svake godine! (RECEPT)

foto: Profimedia

Druga varijanta: Džem iz rerne.

Šljive operite, očistiti od koštica i stavite u šerpu koja može da stane u rernu. Uključite rernu na 150 stepeni C. Povremeno promešajte šljive. Ovo pečenje u rerni će potrajati, ali ne gubite strpljenje. Kada se šljive lepo ukrčkaju dodajte im šećer pa pustite da se krčkaju još pola sata.

Vreo džem stavite u vrele, sterilisane tegle.

Savet plus: Neko u već gotov džem od šljiva umeša cimet ili vanilin šećer, a neko stavlja čokoladu.

Mi obožavamo da u džem dodajemo crnu čokoladu za kuvanje. Odaberemo onu sa 70% kakaa pa celu štanglu ubacimo u teglu, pre zatvaranja. Ne mešamo, samo ubacimo u sredinu tegle. Probajte: ukus je odličan!

Svekrvina zimnica iz mašine za sudove: Jednostavno, brzo i preukusno! (RECEPT)