Jednostavno savršena
Gibanica gužvara sa tikvicama: Pun gurmanski pogodak! (RECEPT)
Gibanicu inače obožavamo, ali kada joj se doda omiljeno letnje povrće, dobija se čisto savršenstvo
Autor:
Sastojci: 500 g kora za pitu, 400 g rendanih tikvica, 400 g sira, 250 g pavlake, 7 jaja, 50 ml ulja, 1 prašak za pecivo, malo soli.
Priprema: Tikvice izrendajte i ostavite u cediljki da se ocedi višak vode. Malo ih posolite, prelijte kašikom ulja i promešajte.
U vangli viljuškom umutite jaja, pa dodajte tikvice, sir, pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo. Smesu lepo sjedinite.
Dublji pleh podmažite i stavite jednu koru na dno. Poprskajte sa malo ulja, razmažite prstima i preko položite još jednu koru. Opet poprskajte sa malo ulja i razmažite.
Zatim uzimajte koru po koru, zgužvajte u ruci, umačite u fil i ređajte tako da svuda bude jednako. Ponavljajte dok ne potrošite kore. Trebalo bi da vam ostane malo fila, i njime odozgo prelijte gibanicu i lepo poravnajte.
Ako nemate dovoljno, razbijte još 2 jaja i pomešajte sa 200 ml mleka i 50 ml ulja, pa prelijte odozgo,
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta, odnosno dok ne dobije divnu zlatno-braon boju. Pečenu gibanicu pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji desetak minuta, pa onda secite i služite.
Uživajte!