Poslastičarsko čudo
Noiset torta - najnežniji desert na svetu: Najlepša kombinacija lešnika i slatke pavlake! (RECEPT)
Ako vam u goste dolazi mnogo ljudi, napravite duplu meru
Autor:
Sastojci za koru: 8 belanaca, 6 kašika šećera, 3 kašike kakaoa, 200 g lešnika.
Za fil: 1/2 litre mleka, 8 žumanaca, 3 kašike brašna, 8 kašika šećera, 1/2 litre slatke pavlake, 1 kesica želatina, 2 kesice vanilin šećera.
Priprema: Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i još mutiti, da se šećer skroz izmuti. Dodati kakao, pa izmešati varjačom i na kraju umešati lešnike. U tepsiju staviti pek papir pa istresti smesu i peći na 180 stepeni. Peći u manjoj tepsiji da može da se preseče, kako bi se dobile dve kore.
Mleko staviti da provri, a pre toga odvojiti toliko da se izmute žumanca i brašno, šećer i vanilin šećer. Kad mleko provri, u njemu zakuvati razmućene sastojke. Kad se zgusne ostaviti da se skroz ohladi.
Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji, pa ga dodati ohlađenom filu. Na kraju umešajte i umućenu slatku pavlaku.
Podeliti fil na dva dela, tako da vam za drugu ostane više za dekoraciju odozgo i sa strane.
Napomena: Torta je idealna za porodičnu poslasticu ili manje slavlje, a ako vam u goste dolazi mnogo ljudi, napravite duplu meru, jer ne izlazi mnogo velika.