NEVEROVATAN UČINAK NA ORGANIZAM

6 razloga zašto je važno da jedete hranu bogatu prirodnim probioticima! (SPISAK NAMIRNICA)

shutterstock-627609011.jpg
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi greše ako veruju da su svi mikroorganizmi loši, ali to je daleko od istine! Postoje i dobri i loši mikroorganizmu, a probiotici su definitivno od onih dobrih. Mnogo se govori o probioticima, koji su tipovi živih mikroorganizama prisutnih u određenim namirnicama. Poznato je da oni pružaju sve vrste koristi za zdravlje, ali šta tačno mogu da učine za vas?

Probiotici su prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno deluju na našu crevnu floru i po mišljenju naučnika podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima. U crevima loše bakterije mogu da prevladaju dobre bakterije koje mogu da se smanje usled upotrebe antibiotika, lekova, trovanja, bolesti ili nezdrave ishrane. Zato je najbolja hrana za nas ona koja je puna dobrih bakterija, a to je mahom prirodno fermentisana hrana.

Da li bi trebalo da počnete da ih jedete i zašto?

Kratak odgovor je da, apsolutno ih treba dodati u svoju ishranu! Zapravo, bili biste zapanjeni onim što se redovna konzumacija probiotika može promeniti!

Evo nekih stvari koje se dešavaju vašem telu ako unosite probiotike svaki dan:

1. Zdravije srce

Zdravlje srca je presudno za dug život i za sprečavanje brojnih bolesti. Konzumiranje probiotika svakodnevno poboljšava zdravlje srca na nekoliko načina, a glavni načini su:

A) KRVNI PRITISAK

Istraživanja su pokazala da probiotici mogu pozitivno da utiču na krvni pritisak, mada je efekat donekle skroman i zahteva značajno doziranje. Trebalo bi da konzumirate probiotike više od dva meseca.

Kombuha – dobar probiotik i to je razlog zašto Kombuha pomaže kod nekih bolesti. Slično deluju i japanski kristali kao prirodni probiotik. Pravite sami kombuhu ili indijske kristale, to su pečurke koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok pun zdravih bakterija i mikroelemenata.

Kefir – svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Pravite sami kefir ako hoćete da imate najbolje prirodne probiotike u kući.

Turšija (bez sirćeta) – domaća turšija pravljena samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik. Najbolji probiotik su kiseli krastavčići.

Stil.kurir.rs

Da li bi trebalo da počnete da jedete hranu bogatu probioticima i zašto?

Kratak odgovor je da, apsolutno ih treba dodati u svoju ishranu! Zapravo, bili biste zapanjeni onim što redovna konzumacija probiotika može promeniti!