lekovito

Supermoćna zova: Diže imunitet iz mrtvih, leči sinuse! (RECEPT)

Osim što očarava svojim mirisom, crna zova ima velike prednosti za zdravlje

Objavljeno: 23.05.2019. 11:52h 11:10h
Autor:
Foto: Shutterstock

Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka.

Žbun ove biljke obično raste u visinu do 10 metara, a boja se kreće od bele do žućkaste.

Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveži u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.

Lečenje biljem prema Vasi Pelagiću: Evo koji se čajevi piju u februaru, a koji u martu!

foto: Shutterstock

Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji među pigmentima su antocijanini koji jačaju imunitet i oštećene ćelije organizma.

Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med! (RECPET)

foto: Shutterstock

Lekovita svojstva

Crna zova ima moć da smanjuje stvaranje sluzi, te korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Odlična je u borbi sa prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma.

Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Istorija upotrebe bilja

Cvetovi zove se prže na maslacu ili ulju uvaljani u testo za palačinke. Nemci iz cvatova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove.

Lekovite moći zove: Ovako se pravi sok, med i čaj koji pomaže kod najtežih bolesti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.

U zemljama bivšega Sovetskog Saveza su se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Čaj od cvetova zove

  • Punu kašičicu cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode
  • Ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji
  • Popijte topao napitak,odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte.

Sa dve vruće šoljice čaja od zove možete izlečiti prehladu i grip na samom početku. Pijte nezaslađen vruć čaj tri puta dnevno po dve šoljice.

Vino od zove

Sastojci:

  • 20 velikih cvetova zove
  • 1.400 grama meda
  • litar kvalitetnog visnkog sirćeta
  • 3 kriške limuna

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u 15 litara vode i ostavite da stoje na suncu par dana.
  • Nakon četvrtog dana treba da ih provetrite.
  • Tada procedite, a tečenost ne sme da dođe u dodir s metalom, puni se u sterilizovane flaše.

Flaše se slažu uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6nedelja) spremno je za konzumiranje.

(Stil.Kurir)