tradicionalno bosansko jelo
Bosanske punjene paprike: Napravite šarenu dolmu, neverovatan spoj vitamina i ukusa! (RECEPT)
Napunite povrće mesom i uživajte u punjenim paprikama spremljenim na bosanski način
Objavljeno: 09.05.2019. 18:27h
20:43h
Autor:
Autor:
Šarena dolma je tradicionalno bosansko jelo, napravljeno od povrća i mesa. Bogata kombinacija paprika, tikvice, raštike i paradajza osvojiće sva vaša čula.
Sastojci:
- 1 kg faširanog junećeg mesa
- 2 šoljice pirinča
- 2 šargarepe
- 2 glavice crvenog luka
- peršun
- so
- vegeta
- crvena paprika
- biber
- pola čaše vode
- 3 kašike ulja
- pola kilograma sitnijih paprika
- 2 tikvice
- 3 krompira
- 10 listova raštike
- 1 glavica luka
- 2 paradajza
Bosanski lonac: Svaka kašika čisto uživanje!
Priprema:
- Operite paprike i očistite ih od semenki.
- Ogulite tikvice i očistite središnji deo. Takođe, ogulite i krmpir i izdubite.
- Usto uradite i sa lukom i paradajzom.
- Listove raštike prokuvajte.
- U drugoj posudi stavite meso, iseckanu šaragrepu, luk, i začine po želji.
- Zatim dodajte opran pirinač.
- U smesu dodajte vodu i ulje, te sve mešate dok se ne sedini.
- Filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i kelj.
- Stavite u šerpu da se kuva 15-tak minuta.
- Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 Celzijusa 20-tak minuta.
- U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja.
- Promešajte i pospite preko dolme.
- Stavite da se peče još 15-tak minuta.
Babin bosanski rižoto: Provereno leči anemiju! (RECEPT)
( Stil/Klix.ba )