Ručak gotov očas posla

4 ideje za jela sa koprivama: Zdravo, brzo, a ukusno! (RECEPTI)

Danas koprivu, nažalost, mlađi naraštaji doživljavaju kao korov i nastoje da je pošto poto iskorene iz bašte ili voćnjaka. Ali, stariji o njoj imaju drugačije mišljenje – potvrdiće da je ona u prošlosti bila izuzetno cenjena te svakodnevno korišćena kao hrana, ali i lek

Objavljeno: 08.04.2019. 17:08h 18:12h
Autor:
Foto: Profimedia

Kopriva je samonikla biljka koja je rasprostranjena je u gotovo svim delovima sveta, a najčešće je nalazimo na zapuštenim i obraslim terenima.

Sadrži belančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, hlorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin te pantotensku, mravlju, sirćetnu i silicijsku kiselinu. Koren koprive sadrži velike količine gvožđa, stoga se tradicionalno koristi u lečenju anemije kao i protiv peruti u kosi, opadanja kose te za njeno jačanje.

Takođe, kopriva jača imunitet, smiruje simptome reumatizma i artritisa, pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti, snižava krvni pritisak i šećer u krvi, pomaže kod glavobolje i nesanice, ublažava bolesti disajnih puteva, eliminiše kožne probleme, suzbija infekcije urinarnog trakta, uništava crevne parazite i podstiče laktaciju.

Zato smo za vas pripremili četiri jednostavna i brza jela u kojima ćete provereno uživati:

Pohovane koprive

Sastojci: 1 kg koprive, 2 jaja, malo brašna, malo soli

Priprema: Očistite koprive i potopite ih u vruću vodu pa ocedite. Umutite jaja i so viljuškom. Stavite struk koprive u jaja, pa uvaljajte u brašno, pa opet u jaja i pržite u vrućem ulju.

Đuveč na starinski način: Bogat ručak koji će nahraniti celu porodicu! (RECEPT)

foto: Profimedia

Seoska kaša sa koprivom

Sastojci: 400 g koprive, 8 kašika brašna, 8 kašike ulja, so, mlevena paprika

Priprema: Očistite i skuvajte koprivu u posoljenoj vodi pa je procedite i iseckajte. U tiganju propržite brašno pa dodajte koprivu, mlevenu papriku i malo tečnosti u kojoj se kopriva kuvala pa mešajte dok ne bude gotovo.

Istočnjački lonac: Zapečen turski kupus je najbolji ručak koji ćete probati! (RECEPT)

foto: Profimedia

Krompir sa koprivom i prazilukom

Sastojci: 5 krompira, 500 g koprive, praziluk, 5 kašika ulja, so, biber, peršun

Priprema: Operite i očistite koprive pa ih potopite u vrelu vodu. Ocedite je pa iseckajte. Oljuštite i operite krompir pa isecite na krupnije komade. Očisitite i isecite praziluk pa ga propržite. Dodajte krompir pa ostavite malo da se proprži. Mešajte pa prelijte sa 400 ml vode i dodajte koprivu. Začinite pa ostavite da se kuva dok voda ne ispari, a krompir se skuva.

Savršen ručak za dane posta: Bakine posne pljeskavice će vas oduševiti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Pljeskavice sa koprivom

Sastojci: 500 g mlevenog mesa, 300 g koprice, 3 veze peršuna, so, ulje za prženje

Priprema: Operite i očistite koprive i peršun pa pomešajte sa mlevenim mesom. Začinite po ukusu pa oblikujte pljeskavice. Pržite ih sa obe strane dok ne dobiju boju.

Stil.kurir.rs

foto: Profimedia