Žuto zlato koje rešava brojne zdravstvene tegobe: Ovaj začin je najbolji lek za vaš organizam!

U mnoštvu začina posebnu pažnju privlači ova zeljasta biljka zbog svog širokog spektra dobrobiti po organizam.

Objavljeno: 12.03.2019. 20:03h 01:22h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kurkuma je zeljasta biljka poreklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.

Prepun je vitamina i minerala, te sadrži gvožđa i mangan, vitamin B6, kalijum i dijetalna vlakna.

Mlevena nekuvana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuvanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu.

Bitno je znati da je osetljiv na svetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.

foto: Shutterstock

U kineskoj narodnoj medicini vekovima se koristi za meridijane slezine, jetru i želudac. Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimuliše rad materice i uklanja menstrualne bolove.