Ishrana

Hleb goji: 5 mitova o hlebu i zdravlju

Sa svih strana možemo čuti o tome koliko je hleb loš za zdravlje, zbog toga što deblja, sadrži prazne kalorije i zbog toga što je pun glutena, ali ovo su samo mitovi

Objavljeno: 24.01.2014. 11:47h 20:38h
Autor:
Foto: Thinkstock

Hleb je na lošem glasu pa ga mnogi izbegavaju u širokom luku. Negde između antiglutenskog trenda i dijeta bez ugljenohidrata, hleb je gotovo postao nova cigareta. Ali, zar je stvarno toliko loš? Ukoliko sami spremite hleb, po probranom receptu, možete ga jesti svaki dan, ali umereno.

Mit 1: Hleb ima prazne kalorije

To zavisi od toga kakav je hleb. Onaj od celih žitarica pun je vlakana i vitamina, a zdrav je i za srce.

Mit 2: Gluten je loš

Gluten je štetan za ljude koji su alergični na pšenicu i koji imaju celijakiju. Za ostale nije štetan, ali ni ne donosi koristi, osim ako nije reč o hleb sa celim žitaricama. Sve je u umerenosti. U hlebu možete uživati nekoliko puta nedeljno. Ali ako vam je on temelj ishrane, a ostatak nezdrav, onda biste mogli imati problema.

Mit 3: Hleb goji

Opet sve zavisi od toga koja vrsta hleba je u pitanju i u kojim količinama ga jedete. Studija je pokazala da su žene koje su jele cele žitarice mršale više od onih koje su ih izbegavale. Takođe, jedite ga ujutro, a izbegavajte uveče.

Mit 4: Hleb uzrokuje probleme s probavom

Hleb je kriv za sve, zar ne? Pa ne baš. Oni sa žitaricama su zapravo jako dobri za probavu.

Mit 5: Hleb uzrokuje upalu zglobova

Ako hleb sadrži semenke omega-3 kiseline pomoći će u borbi protiv upala.