Staro jelo
Recept Steva Karapandže: Papazjanija se sprema ovako!
Prelistajte stare recepte, spremite zaboravljena jela, osvežite svoj meni
Autor:
Papazjana je izuzetno ukusno jelo od mesa i povrća i turskog je porekla. U lokalnim i regionalnim varijacijama papazjaniju poznaju u svim područjima nekadašnje turske imperije. Naziv papazjanija potiče iz persijskog jezika i znači čorbasto jelo od mesa i raznih vrsta povrća.
Potrebno je: 1 kg govedine; 300 g šargarepe; 100 g korena peršuna; 150 g svežeg celera; 500 g prokelja; 100 g paštrnaka; 300 g krompira; 500 g manjih glavica crnog luka; 50 g masti; 1 dcl sirćeta ili vina; voda; 4 čena belog luka; 2 lovorova lista; so i biber u zrnu.
Torta Mafija: Najlepša čokoladna poslastica koja se svakome sviđa! (RECEPT)
Priprema: Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove. Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele. Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.
Testenina sa brokolijem u tunjevinom: Sigurni smo da bolju niste probali! (RECEPT)