BEBA ŽIVELA SAMO 100 MINUTA, A ONO ŠTO SU URADILI S NJENIM ORGANIMA TERA SUZE NA OČI: Evo kako je postala "besmrtna"

Tek rođena beba uspela je da spase život jednom strancu na iznenađujući način. Ovo je priča o malom heroju.

Lifestyle
Autor:
BEBA ŽIVELA SAMO 100 MINUTA, A ONO ŠTO SU URADILI S NJENIM ORGANIMA TERA SUZE NA OČI: Evo kako je postala "besmrtna"
Foto: Printskrin@cardiffuniversity/YouTube

Njegovo sićušno telo bilo je dovoljno snažno da ostane u životu na nekoliko minuta, ali mali Tedi će uvek biti heroj.

Džes Evans i Majk Houlston su znali da njihov hrabri dečak nikada neće preživeti, ali su bili odlučni da njegov život ima istinski smisao.

Bilo je 12 nedelja od njene trudnoće kada je Džes dobila strašnu vest. Jedan od blizanaca koje je nosila bio je užasno bolestan. Tedijevo stanje je bilo toliko teško da bi, u najboljem slučaju, živeo dan ili dva.

Beba Tedi
foto: Printskrin@cardiffuniversity/YouTube

Bio je to težak udarac za oba roditelja. Ali dok su se borili da se pomire sa tragedijom, Džes i Majk su razmišljali da pomognu drugima.

I uprkos agoniji, odlučili su da istraže da li postoji šansa da Tedi postane donor organa.

Dana 22. aprila prošle godine, njihov voljeni dečak je preminuo, 100 minuta nakon što je rođen pod istim vrelim, jarkim svetlima bolničke porođajne sobe. Ništa nije moglo da pripremi Džesa i Majka za duboku tugu koju su oboje osetili u tom trenutku.

Onda se dogodilo nešto izuzetno. Lekari su izveli operaciju da bi donirali Tedijeve bubrege i srčane zaliske.

Tri minuta nakon smrti, postao je najmlađi donator organa u Velikoj Britaniji. Spasao je život odraslom strancu.

Za Džesa i Majka, njegova priča je izvor ponosa, i način da se pomire sa gubitkom.

Otac Majk, 30, rekao je: "Živeo je i umro kao heroj. Nemoguće je objasniti koliko smo ponosni na njega."

Majka Džes, 28, je dodala: "Iako nije bio sa nama dugo, a mi smo ga doneli na svet znajući da nema nade za život za njega, neverovatno smo ponosni na njegovo herojstvo. Nadamo se da će Tedijeva priča inspirisati porodice koje se nađu u poziciji da izgube dete. Utešno je znati da deo vaše voljene osobe živi u nekom drugom."

Beba Tedi
foto: Printskrin@cardiffuniversity/YouTube

Neverovatno je retko da se nove bebe smatraju donatorima, a dr Pol Marfi, iz Britanske zdravstvene službe za krv i transplantacije, opisao je Tedijev dar života kao "trenutak prekretnice".

Rekao je: "Svaka donacija je inspirativna. To je nesebičan čin junaštva. Tedijeva priča je izuzetna. Bio je najmlađi donator organa u Velikoj Britaniji."

Par iz detinjstva, Majk i Džes su ozvaničili svoju vezu u dvadesetim godinama i brzo su odlučili da žele da dele zajednički život i da osnuju porodicu.

Džes, koja ima trogodišnju ćerku iz prethodne veze, saznala je da je trudna nekoliko dana nakon što se par vratio iz Amsterdama, gde su se verili.

Nasmejala se: "Onog trenutka kada smo saznali da imamo blizance, rekli smo svima. Stavili smo naše snimke dve male vrećice na Fejsbuk."

Stambeni geodet Majk je dodao: „Nismo mogli da se suzdržimo"

Ali njihovo oduševljenje se pretvorilo u tugu u ranim nedeljama trudnoće kada im je rečeno da je jedna od beba bolesna. U početku nije bilo jasno koliko je ozbiljno njegovo stanje.

Beba Tedi
foto: Printskrin@cardiffuniversity/YouTube

Tedi je imao anencefaliju, retko, fatalno stanje koje sprečava normalan razvoj mozga i kostiju lobanje. Skoro sve bebe sa anencefalijom umiru pre rođenja ili u roku od nekoliko sati ili dana nakon rođenja. Njegovim roditeljima je rečeno da će ili biti mrtvorođen ili će umreti ubrzo nakon toga.

Džes je opisala trenutak kada je saznala da jedan od njenih sinova neće preživeti kao "uništavanje duše".

Rekla je: "Mislim da smo to prihvatili kada smo otišli ​​na 4D skeniranje. Mogli smo da vidimo, na veoma detaljnoj slici na TV ekranu, činjenicu da se njegova lobanja nije pravilno formirala."

Lekari su paru nudili mogućnost da abortiraju Tedija mnogo puta, ali to nikada nije bilo nešto o čemu su razmišljali.

Rekla je: "Mislili smo da čak i da imamo trenutak sa njim, ili 10 minuta, ili sat, to vreme je najdragocenija stvar koju bismo ikada doživeli.

Džes i Majk su nastavili sa trudnoćom. I brzo su odlučili da žele da njihova beba donira svoje organe i nadali se da će pomoći nekome kome je potrebna transplantacija.

"Donacija organa je bila nešto što sam uvek osećala prilično snažno još od detinjstva“, kaže Džes. Bili su odlučni da njegov život neće biti uzaludan.

Mnoga novorođenčad koja umru u bolnici, imaju potencijal da budu donori organa i mogu spasiti živote drugih teško bolesnih pacijenata. Ali, kako su Džes i Majk otkrili, to je krajnje neobično.

I konačno, nekoliko dana pre nego što su blizanci rođeni, upućeni su specijalističkoj medicinskoj sestri, koja je napravila plan da to omogući.

Tedi je umro nakon 100 minuta i imao je operaciju za donaciju bubrega - koji su imali 3,8 cm i srčane zaliske. Bubrezi u potpunosti funkcionišu oko 37. nedelje u materici.

Njegovi bubrezi spasili su život pacijentu sa bubrežnom insuficijencijom, sa kojim su Majk i Džes u kontaktu sada.

U nastavku pogledajte video koji govori o priči o velikom junaku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs