Za mame i tate

10 VAŽNIH LEKCIJA O RODITELJSTVU: 25 stručnjaka iz zemlje i regiona dalo dragocene savete o vaspitanju dece

Ne zaboravite: Briga o sebi = briga o detetu

Porodica
Autor:
10 VAŽNIH LEKCIJA O RODITELJSTVU: 25 stručnjaka iz zemlje i regiona dalo dragocene savete o vaspitanju dece
Foto: Foto: Dalibor Danilovic

Fondacija "Novak Đoković" organizovala je prvu regionalnu konferenciju o roditeljstvu u MTS dvorani, pod nazivom "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice". Više od 25 stručnjaka podelilo je svoje dragoceno znanje, veštine i iskustva na temu roditeljstva, ranog razvoja i adolescencije. Ovo su neke od najvažnijih lekcija koje su tokom konferencije podelili:

Konferencija o roditeljsttvu
foto: Foto: Dalibor Danilovic

1. Roditelji su prvi i najbitniji učitelji svom detetu. (Dr Nirvana Pištoljević)

2. Roditelj služi kao model, a ne kao pripovedač. (Dr Ksenija Krstić)

3. Posmatrajte svoje dete kao celovito biće, a ne kao potencijal. Primetite stvari koje već može i radi, a ne one koje ne radi. Tako mu rastu motivacija i samopouzdanje. Rastemo kad nam je udobno i kad smo opušteni i voljeni. (Msr. Tea Knežević)

4. Dobar roditelj zna da postavlja dobra pitanja. (Msr. Irena Orlović)

5. Posledice kažnjavanja deteta su brojne - dete ne nauči da reguliše emocije, a potiskivanje emocija dugoročno dovodi do bolesti (srčanih, plućnih, autoimunih, do raka, depresije i anksioznosti), razvoj mozga se usporava, pa dete otežano uči, pamti i razvija jezičke sposobnosti. Zbog slabijeg razvoja se teže uklapa u društvo, pa je sklonije primenjivanju sličnih nasilnih metoda kako bi pridobilo pažnju. Podložnije je iskušenjima alkohola i drugih supstanci, kao i zavisničkih ponašanja kako bi popunilo prazninu i bol u sebi. (Prof. dr Milica Pejović Milovančević)

6. Briga o sebi = briga o detetu. (Msr. Marko Radivojević)

7. Roditelji se često pitaju šta je to što ne bi trebalo da urade kako bi izbegli stvaranje trajnih negativnih posledica svojoj deci, ali je pre u pitanju roditeljska anksioznost da se ne osećaju sposobnim da nađu pravo rešenje u nekoj situaciji, nego da oštete svoje dete. Deca su često mnogo sposobnija nego što mislimo da budu pripremljena za svet koji ih očekuje. (Dr Aleksandar Misojčić)

Konferencija o roditeljsttvu
foto: Foto: Dalibor Danilovic

8. Pubertet je proces u kome dete uči da bude samostalno - i različito od svojih roditelja; ne iz prkosa, nego iz lične potrebe. Ako dete u tom periodu nauči da preuzme odgovornost, imaćete izgrađen odnos sa njim zauvek. I pored toga što razne stvari ne treba hvaliti kod dece, bilo bi dobro pomeriti fokus i naći povode da se deca hvale. Svako dete će bolje reagovati na pohvalu nego na kritiku, kakvo god bilo. (Jelena Holcer) 9. Iz straha od zaostajanja za decom, a pred njihovu sutrašnju adolescenciju, zaboravljamo na najlešpše, a to je stimulisanje njihove slobode, kreativnosti, istraživanja, zbog čega brojni roditelji pokušavaju da omeđe njihova interesovanja, kanale komunikacije, izraza i interakcije. (Vesna Brzev Ćurčić)

10. Kako možemo da vaspitavamo decu u kulturi društva koje podržava da deca vaspitavaju decu? Gde mala guska prati druge guske, a ne svoju mamu i tatu? Kuda ide to društvo? Privrženost odrasloj osobi je ključ zdravog razvoja. (Dr Gordon Njufeld)

Konferencija o roditeljsttvu
foto: Foto: Dalibor Danilovic

Globalna direktorka i suosnivačica fondacije "Novak Đoković" Jelena Đoković najavila je tokom konferencije i novog stručnjaka svetskog renomea kog u oktobru fondacija "Novak Đoković" dovodi u region - u pitanju je jedan od najvećih autoriteta u oblasti ranog razvoja i mentor dr Gabora Matea - dr Gordon Njufeld.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs