Istraživanje pokazalo

Zašto treba da odete na more ove godine: Naučno dokazano!

Caka je u tome što mozak lakše obrađuje slike koje potiču iz prirode, i na taj način se manje zamara, što povoljno utiče na naše mentalno zdravlje
Zanimljivosti
13:16h Autor:
Zašto treba da odete na more ove godine: Naučno dokazano!
Foto: Shutterstock

Ne trebaju nam naučna istraživanja da bismo shvatili koliko nam more i plaža prijaju, ali su se neki stručnjaci ipak pozabavili tim prirodnim lepotama i njihovim uticajem na čovekovo zdravlje.

Naime, novo istraživanje je pokazalo da nam je dovoljno samo nekoliko dana gledanja u plavo more da bismo se oslobodili stresa, a ako se i malo bućnemo, opustićemo se još više.

Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu, u Velingtonu, bavilo se pitanjem kako na stanovnike deluje samo blizina mora, a kako i kada gledaju u more i kupaju se. U obzir su uzeti svi bitni faktori: starost, pol i životni standard.

Ko se ovde probudi, probudio se u raju: Dominikana, mesto koje se ne zaboravlja! (FOTO)

Ustanovljeno je da život pored mora poboljšava mentalno zdravlje ljudi, ali i da su efekti još bolji ako se to more "koristi", makar samo za uživanje u pogledu. Naučnici kažu da je razlog to što naš mozak može lakše da obradi slike koje potiču iz prirode, i na taj način se manje zamara, što povoljno utiče na naše mentalno zdravlje.

Još kada se slici dodaju ton i miris - zvuci talasa, miris vode i zelenila, učinak je poptun.

Dakle, imajte ovo u vidu kada budete razmišljali kako ćete provesti ovo leto, a dok se ne spakujete, uživajte u ovom predivnom videu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs