Nikada ne biste pogodili zašto

Stjuardesa dobila samo jednu uniformu od kompanije: Razlog je neverovatan!

Uobičajeno je pravilo da je stjuardesa vitka i da mora dobro da izgleda, a neke kompanije i dalje se drže tog koncepta iako su se stvari od pre pa do danas prilično promenile
Zanimljivosti
23:18h Autor:
Stjuardesa dobila samo jednu uniformu od kompanije: Razlog je neverovatan!
Foto: Profimedia

Za neke aviokompanije ovo pravilo još uvek važi. Jedan je od razloga je taj, kako tvrdi Bet Vindzor koja je radila za četiri najbolje svetske kompanije uključujući i British Airways, taj da stjuardese ne smeju da dobiju na težini. Već je uobičajeno pravilo da je stjuardesa vitka i da mora dobro da izgleda, a neke kompanije i dalje se drže tog koncepta iako su se stvari od pre pa do danas prilično promenile.

Bet je otkrila nekoliko tajni, a jedna od njih je vezana za uniforme. Ova stjuardesa kaže da se tu radi o estetici i praktičnosti. Aviokompanije žele da njihove devojke ostanu u formi.

Bajata hrana, legla zaraze: Ove stvari o avionima nikada nećete čuti od stjuardesa!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Idete na kontrolu težine

"Nakon što dobijete uniformu, to je to – ne možete da dobijete veći broj ako otkrijete da ste dobili nekoliko kilograma", kaže Bet.

"Aviokompanija će vam dati jedan mesec da izgubite na težini", inače će vas staviti u program kontrole težine", dodala je stjuardesa. To je istina, kaže Bet, i dodaje da mnoge aviokompanije zahtevaju da kilaža bude proporcionalna visini. Oni koriste indeks telesne mase (BMI) za merenje i praćenje debljine.

Czech Airlines je jedna od takvih kompanija.

Nekada je bila stjuardesa, a sad izgleda ovako: Šokiraće vas! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"BMI se koristi za izračunavanje težine, da se telesna masa u kilogramima podeli s kvadratom nečije telesne visine u metrima", stoji u pravilima aviokompanije. BMI koji iznosi 19-24,9 je zadovoljavajući. Air India je, na primer, prošle godine upozorila 600 od ukupno 3.500 članova posade da moraju da izgube na težini u roku od pola godine. Ako to ne učine, rizikuju da dobiju otkaz, tačnije, neće više biti na letovima.

Aviokompanija je čak jednom objavila da će s leta "skinuti" oko 130 stjuardesa zbog visokog BMI-ja. Inače "zdrav" BMI je između 18,5 i 24,9, ali kod aviokompanija je to često restriktivnije.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs