Obratite pažnju

Zajednički život pre braka: Mač sa dve oštrice

Za parove koji žive zajedno pre venčanja postoji čak dvostruko veća verovatnoća da će se rastati u sledećih deset godina od ulaska u brak, smatraju psiholozi i savetnici za parove
Ljubav i zavođenje
14:20h Autor:
Zajednički život pre braka: Mač sa dve oštrice
Foto: Shutterstock

Kada jednog dana sretnete nekoga ko se nakon nekog vremena pokaže kao "srodna duša", većina pomisli da im se životna slika napokon upotpunila. Ali zapravo su tek sada pred vama velike odluke o tome kako da učvrstite svoju vezu, da je podignete na viši nivo, a da ne požurite previše s velikim odlukama.

Kako izgleda put do partnera za ceo život pročitajte OVDE.

Naime, sada nastupa faza u kojoj je svaki korak podjednako važan onoliko koliko je i radostan. Neki vrlo rano požele da krunišu vezu brakom, drugi su oprezniji pa odluče da idu sporije i da najpre "probaju" da žive zajedno, treći će da se, iz njima poznatih razloga, a najčešće je reč o lošem roditeljskom ili ličnom iskustvu, odluče za vanbračnu zajednicu.

Za dobre i loše strane svake od spomenutih mogućnosti većina će nas imati primer iz života. Možda bi u odluci o tome kako dalje moglo da vam pomogne i malo stručnog mišljenja, a ono se zasniva najpre na statističkim podacima koji vama mogu, ali i ne moraju da znače. Oni postojeći su prikupljeni na Univerzitetu Kolumbija u sklopu američkog istraživanja o porodici na 13.000 ispitanika. Pokazalo se da se samo 26 odsto žena i 19 odsto muškaraca odlučilo na brak sa partnerom sa kojim su živeli.

Kako da započnete zajednički život bez svađa saznajte OVDE.

Mnogi će reći da je i bolje tako, na vreme, dok je još manje otežavajućih okolnosti prekinuti odnos koji nema budućnost, ali možda i nije samo problem u tome, nego u činjenici da kad je veza "na testiranju" partneri još nisu sigurni da li žele da ona zaista preraste u nešto više. Da je zaista tako potvrđuje i podatak iz drugog istraživanja sprovedenog na Jejlu - čak 80 odsto žena koje su živele sa svojim partnerima pre venčanja se rastalo, iako su imale priliku da ga dobro "testiraju".

To je podstaklo psihologe i savetnike za parove da izračunaju kako za parove koji žive zajedno pre venčanja postoji čak dvostruko veća verovatnoća da će se rastati u sledećih deset godina od ulaska u brak. Mnogi se danas, kad više nema tako strogih društvenih zahteva da se odnos dvoje ljudi što pre "ozakoni", iz lične komocije lako odlučuju na život sa partnerom, ne opterećujući se mnogo time da taj odnos mora i dugoročno da uspe i ne trudeći se dovoljno da postane bolji, pokazalo je istraživanje ali i iskustva stručnjaka i laika.

OVDE pročitajte kako da prevaziđete krizu zajedničkog života.

Duh vremena koje se živi samo u ovom trenutku ušao je tako i u domove, a najviše gube oni koji odluci partnera da započnu zajednički život pridaju veće značenje, jer mnogima je i danas veliki i važan korak dan kad su počeli da žive s nekim.

Naravno da sve spomenuto ne znači da treba da požurite s venčanjem, naprotiv. Savetnici za parove napominju da je najvažnije da se najpre dobro upoznate, kao što bismo upoznavali prijatelja, i bilo kakvu zajednicu, bračnu i vanbračnu, planirajte tek kad ste sigurni da oboje želite isto.

Čak ni pristajanje na brak nije znak da će on da uspe, jer jedan od partnera možda nije sasvim siguran, a drugi se pravi da tu nesigurnost ne vidi i da će sve to vremenom proći.

Ali ništa ne prođe samo i ako postoji neka senka sumnje na početku, velika je verovatnoća da će rasti, ako je odmah ne razbistrite i omogućite oboma da odluka koju donesete bude iskrena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs