Životna priča

Napaćena španska kraljica Sofija: Muž je varao, ćerki preti zatvor! (FOTO)

Španski kraljevski par 2012. godine nije svečano, a verovatno ni privatno, proslavio svoju zlatnu svadbu. Čini se da je sve minirala upravo kraljica Sofija koja sama najbolje zna šta je sve pretrpela od strane svog supruga
Vip priča
12:48h Autor:
Napaćena španska kraljica Sofija: Muž je varao, ćerki preti zatvor! (FOTO)
Foto: Profimedia

Španska kraljica Sofija, supruga kralja huana Karlosa, rođena je 2. novembra 1938. godine kao grčka princeza danskog porekla.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rodila se u Atini, kao najstarija ćerka Pavla Grčkog i Frederike od Hanovera. Krasi je bogato kraljevsko poreklo. Naime, s očeve strane je praunuka nemačkog cara Fridriha III i Viktorije od Saksen-Koburg.

Najlepša jugoslovenska kraljica: Dva presudna događaja obeležila život Marije Karađorđević! (FOTO)

Nakon što je njen otac proteran iz Grčke tokom Drugog svetskog rata, Sofija je neko vreme živela u Egiptu i Južnoj Africi. U Grčku su se vratili 1946. godine. Osnovno obrazovanje stekla je u internatu na jugu Nemačke, a zatim je u Atini studirala pedijatriju, muziku i arheologiju.

Sofijin mlađi brat je poslednji grčki kralj Konstantin II, koji je zavladao tom zemljom 1964. godine, ali je svrgnut 1973. godine kad je u toj zemlji ukinuta monarhija. Njena mlađa sestra Irena je neudata i nakon majčine smrti se preselila u Madrid kod Sofije.

Sve do uspostavljanja republike u Grčkoj, Sofija je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Njene titule u Grčkoj više nisu priznate.

Zanimljivo je da je Sofija predstavljala Grčku na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine i da govori engleski, francuski, nemački, grčki i španski jezik.

Danska princeza Meri oduševila svet: Svaka žena treba da se ugleda na nju! (FOTO)

Dve godine nakon učešća na Olimpijadi, Sofija se udala za španskog kralja Huana Karlosa I 14. маја 1962. Kada ga je Sofija upoznala, njena kraljevska porodica je vladala Grčkom, dok je njegova bila u egzilu jer je u Španiji na vlasti bio Fransisko Franko. Kasnije se situacija obrnula. Naime, 11 godina nakon njihovog venčanja njena porodica je svrgnuta s vlasti u Grčkoj, a zatim je Franko umro, pa je Huan Karlos postao španski kralj. Sofija je time postala španska kraljica i iz pravoslavne vere (koja je karakteristična za rodnu Grčku) prešla je u katoličku (karakterističnu za Španiju). Rodila je troje dece: ćerke Elene i Kristinu i sina Felipea, sadašnjeg kralja Španije.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Tokom godina njihovog braka, španske mediji punili su članci o kraljevom neverstvu. Navodilo se da je kralj Huan Karlos toliki ženskaroš da je imao čak 1.500 ljubavnica, među kojima je navodno bila i princeza Dajana!

Slavni glumac o princezi Dajani: Te noći bio sam njen princ na belom konju! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zbog svega toga, španski kraljevski par 2012. godine nije svečano, a verovatno ni privatno, proslavio svoju zlatnu svadbu. Tom prilikom novinarima je distribuiran elektronski album, s 50 fotografija za 50 godina braka. Čini se da je s

ve minirala upravo kraljica Sofija koja sama najbolje zna šta je sve pretrpela od strane svog supruga.

Naime, tada se tvrdilo da se kralj Huan (odnosno "don Žuan" kako ga nazivaju) ne zove slučajno tako i da je "zalutao" u mnoge tuđe krevete. Ali se takođe tvrdilo da se kraljica pravila da sve to nije istina, kao i mnoge druge kraljice, sve dok skandali nisu dospeli u javnost. A nespretni kralj, nekada vrhunski sportista, ali sada sa obe operisane noge, jednom prilikom se izvrnuo izlazeći iz džipa, polomio kuk - i pakao se otvorio.

To se dogodilo u Bocvani, zemlji na koju zapadne demokratije ne gledaju blagonaklono. Bo je to prvi veliki minus za kralja koji je tamo otišao, a da nije obavestio vladu. To nije jedini problem sa kojim je Sofija indirektno morala da se bori. Naime, kralj Huan Karlos je jednom prilikom otišao u lov na slonove i ubio jednog, iako je počasni predsednik španskog ogranka Svetske fondacije za prirodu. Tom prilikom spiskao je čak 35.000 evra i to u trenutku kada su Španci stezali kaiš zbog krize, a nezaposlenih je bilo više nego ikada. Povrh svega, taj safari organizovala mu je nemačka plemkinja Korina cu Sajn-Vitgenštajn, za koju se već šest godina tvrdilo da je ljubavnica Huana Karlosa. Tako je sav prljav veš isplivao u javnost.

Margareta, najobrazovanija kraljica na svetu: Moćna žena koja pomera granice! (FOTO)

Kralja su jedva čekali da se dočepaju španski listovi. Razapinjali su ga, dovodeći u pitanje potrebu za monarhijom, a vremešnog kralja ništa nije moglo da spase od izliva narodnog gneva. Huan Karlos je stisnuo zube i izvinio se: "Žao mi je, neće se ponoviti!" Bio je to mali korak za čoveka, ali veliki za monarhiju, jer je on prvi španski monarh koji se izvinio ikome za bilo šta. Na kraju je nakon 39 godina na prestolu abdicirao, a na njegovo mesto je 19. juna 2014. godine stupio njegov sin Felipe.

Španska kraljica Leticija pala u drugi plan: Preslatke ćerke ukrale svu pažnju! (FOTO)

Taman kada su svi pomislili da su blamovi španske kraljevske porodice iza njih, nedavno je u medijima odjeknula vest da je princeza Kristina, ćerka kraljice Sofije i kralja Huana Karlosa, optužena za utaju poreza u iznosu od 6 miliona dolara. Suđenje njoj i njenom suprugu ondašnja javnost naziva istorijskim.

Nezapamćeni skandal potresa Španiju: Princezi preti 8 godina zatvora! (FOTO)

Nakon svih skandala, ali i zbog bolesti, bivši kralj Huan Karlos se sve ređe pojavljuje u javnosti, dok je s druge strane, kraljica Sofija stalno sa sinom i njegovom porodicom na zvaničnim događajima. Čini se da će upravo Felipe da osvetla obraz svojoj majci i čitavoj ovoj porodici plave krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs