Skandalozno

Ljubavnice i muške prostitutke pravdala bolešću: Lepo lice holivudske dive krilo vrhunsku lažljivicu

Zbog mladića s ulice oskarovka je navodno bila izbačena iz jednog italijanskog hotela, jer ih je dovodila previše te remetila mir gostiju hotela zvukovima "akcije" koji su dolazili iz njene sobe
Vip priča
19:20h Autor:
Ljubavnice i muške prostitutke pravdala bolešću: Lepo lice holivudske dive krilo vrhunsku lažljivicu
Foto: Profimedia

Vivijen Li rođena je 5. novembra 1913. kao Vivijen Meri Hartli u indijskom gradu Dardžilingu. Nakon povratka u Veliku Britaniju, krenula je u manastirsku školu, gde je počela da glumi u školskim predstavama, a kasnije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti u Londonu.

Ubrzo odlučuje da prekine studije zbog braka s trinaest godina starijim advokatom Herbertom Li Holmanom, kojem se nije svidela ideja da se njegova supruga bavi glumom. Ipak, mlada Vivijen nije bila zadovoljna isključivo ulogom domaćice pa se uz pomoć prijatelja polako počinje probijati u filmskom svetu.

Unajmila je agenta, promenila ime u Vivijen Li i počela da nastupa u pozorištima, a nešto kasnije počela se pojavljivati i u filmovima.

Bipolarni poremećaj nije je sprečio da dobije šta želi

Činjenica da je bila u braku nije je omela u naumu da se upusti u avanturu s partnerom iz filma "Vatra iznad Engleske", Laurenceom Olivierom, a sredinom 1937, napušta muža i počinje da živi s ljubavnikom.

Tragedija u životu Milice Milše: Samo ko je ovo prošao, može da me razume!

Reputacija izuzetno teške i zahtevne osobe pratila ju je od samih početaka karijere. Često se svađala s redateljima i kolegama, a takvo ponašanje bilo je posledica bipolarnog poremećaja od kojeg je patila.

Nakon što je pročitala roman "Prohujalo s vihorom", pred očima je imala jasan cilj - želela je da dobije ulogu u holivudskom filmu koji se snimao prema spomenutoj knjizi. Naredila je agentu da je ubaci na popis kandidatkinja i krenula u osvajanje američke publike filmom "A Yank at Oxford".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U to vreme Olivier je otputovao u Ameriku na snimanje "Orkanskih visova", a Vivijen mu se pridružila kako bi mu bila bliže, ali i kako bi dobila toliko željenu ulogu. Na njenu sreću, probno snimanje pokazalo je da je kao stvorena za ulogu Skarlet O’Hare.

Njen težak karakter, koji su mnogi pripisivali spomenutom bipolarnom poremećaju, bio je uzrok brojnim problemima na snimanju pa je tako glumica svojevremeno svom partneru Klarku Gejbelu rekla da mu jako smrdi iz usta te je jedva snimila scenu ljubljenja.

Bez obzira na sve, "Prohujalo s vihorom" svrstao se na popis filmskih klasika i lansirao Li među najveće filmske zvezde. A za ulogu u tom filmu 1940. godine nagrađena je svojim prvim Oskarom.

Alfred Hičkok joj uništio život: Pratio je i zlostavljao, dok je Holivud ćutao! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Presudila joj tuberkuloza

Za vreme Drugog svetskog rata bezuspešno je pokušavala da se probije na Brodvej, a 1943. godine neko je vreme provela bodreći vojnike na afričkom ratištu, gde je obolela od tuberkuloze. Četrdesetih joj se zdravlje izuzetno pogoršalo – patila je od čestih nervnih slomova, a filmovi iz tog razdoblja, "Cezar i Kleopatra" te "Ana Karenjina" nisu postigli zapažen uspeh.

Jedina svetla tačka u tom relativno "mračnom" periodu karijere bila je uloga u filmu "Tramvaj zvan želja", s Marlonom Brandonom za koji je 1952. nagrađena drugim Oskarom.

Nakon iscrpljujuće australijske turneje, brak Li i Oliviera ušao je u krizu, a razveli su se 1960. godine. Dve godine ranije počela je vezu s glumcem Džekom Merivaleom s kojim je živela u Londonu do smrti od tuberkuloze 8. jula 1967. godine.

Tamna strana čedne Skarlet

Nekoliko desetleća kasnije svetlo dana ugledala je knjiga "Damn You, Scarlet O’Hara", čiji su autori glumičin prijatelj Darvin Porter i Olivierov asistent Roj Moselej. U istoj je dvostruka oskarovka opisana kao "teška nimfomanka i biseksualka".

Naime, Vivijen je navodno bila zavisnica o flertu, a obožavala je da psihički muči Oliviera i to prevarama. Bila je u vezi s glumicom Izabelom Džins posle koje je imala još dve relativno ozbiljne lezbejske veze.

Bog je žmurio kada se ona rađala: Doživela sve nesreće sveta, stekla slavu, ali ne i sreću! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fetiš na muške prostitutke

Ipak, jedna stvar koja je njenog supruga dovodila do ludila bila je njena opsesija seksom s mladim muškarcima. Šuška se da je muške prostitutke skupljala u bordelu "Scotty’s" u Los Anđelesu, a njihovu diskreciju plaćala nakitom i deonicama.

"Svi su čuvali njenu tajnu jer je znala da ih dobro potkupi," stoji u knjizi.

Takođe, zbog mladića s ulice oskarovka je navodno bila izbačena iz jednog italijanskog hotela, jer ih je dovodila previše te remetila mir gostiju hotela zvukovima "akcije" koji su dolazili iz njene sobe.

Isto tako, autori tvrde da je njen brak s Lorensom Olivijeom bio lažan. Oboje su bili neverni, a Vivijen je neretko opravdavala svoje avanture bipolarnim poremećajem od kojeg je patila.

"Osim što se zabavljala sa ženama, Vivijen je supruga varala s Marlonom Brandom i Reksom Harisonom," dodaju autori njene biografije.

U 74. godini plivala sa ajkulama, kasnila na sopstvenu sahranu: Ona je bila plaćenija od predsednika

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs