Neverovatan život

U 74. godini plivala sa ajkulama, kasnila na sopstvenu sahranu: Ona je bila plaćenija od predsednika

Pola Holivuda je obožavalo, a druga polovina je očima nije mogla videti
Vip priča
10:44h Autor:
U 74. godini plivala sa ajkulama, kasnila na sopstvenu sahranu: Ona je bila plaćenija od predsednika
Foto: Profimedia

Toliko je zanimljivosti o ovoj čuvenoj glumici koje su poznate široj javnosti, poput one možda i najpoznatije da se udavala čak osam puta, a od toga u dva navarata za istog čoveka, glumca Ričarda Bartona. Opšte poznato je i koliko je volela dijamante, ali to ipak nisu sve zanimljive činjenice u vezi nje, a nisu čak ni najinteresantnije.

Epitet najafatalnije glumice zlatnog Holivuda Elizabet Tejlor ponela je vrlo brzo, ali i dan-danas ona se nalazi na listi femme fatale žena svih vremena i to uvek visoko kotirana, koliko god vremena prošlo i koliko god se novih, mladih i lepih filmskih diva pojavilo.

Ono što je Elizabet izdvajalo bila je njena harizma, ali vrlo specifičan karatker koji je muškarce u njenoj blizini ostavlajo bez teksta.

Koliko je bila poznata po svojoj prirodnoj lepoti, isto toliko bila je poznata po britkom umu i oštrom jeziku. Malo koleginica moglo je da joj parira, ali i malo kolega u ovim specifičnostima.

Zato ne čudi što je Holivud bio podeljen na pola, jedni su joj se divili i poštovali je, drugi su bili ljubomorni i zavideli joj.

Ipak samo jedan čovek uspeo je možda podjednako da je voli i mrzi u isto vreme, to je naravno njen filmski partner, čovek za koga se dva puta udavala i njena životna ljubav, Ričard Barton, koji je njenu posebnost opisao u samo jednoj kratkoj rečenici "Niste živeli ukoliko niste upoznali Elizabet".

Elizabet Tejlor ga nikad nije prežalila: Žene nisu mogle da mu kažu Ne! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najlepši dijamanti za najlepšu ženu

Čuvena Kartierova dijamantska ogrlica koju je Ričard Barton kupio glumici iznosila je neverovatnih 1.1 milion dolara. Naime, ovi dijamanti bi pripali Žaklin Kenedi, da Barton za nju nije ponudio više novca od Aristotela Onazisa.

"Ova predivna ogrlica treba da bude na vratu najdivnije žene na svetu", izjavio je kasnije glumac povodom ovog događaja. Kada su pre nekoliko godina ovi 68-karatni dijamanti izloženi u jednoj njujorškoj galeriji, 6.000 ljudi dnevno dolazilo je da ih vidi.

Plivala je sa ajkulama

Prvi put je plivala okružena ajkulama kada je imala 74 godine, izjavila je tada da je to bilo od najuzbudljivijih iskustava u njenom životu. Na otvorenom moru putujući ka Havajima, glumica je spuštena u vodu u kavezu od pleksiglasa. Na sebi je imala samo jednodelni kupaći kostim, preko njega belu majicu kratkih rukava i mnoštvo narukvica. Kada joj je vodič predložio da bi bilo možda mudrije da skine ovaj nakit, jer će blještava svetlost sa narukvica razbesneti ajkule, Elizabet mu je odgovrila "Nije li to i prokleta poenta?"

Njena plata je bila veća od predsedničke

Producent filma Kleopatra, pozvao je glumičinog tadašnjeg muža i zamolio ga da pita Elizabet da li bi glumila u ovom filmu, ona je u tom momentu bila okupirana snimanjem Suddenly Last Summer filmskom projektu zasnovanom na misterioznoj predstavi koju potpisuje Tenesi Viliams, te je odgovorila iz šale da pristaje, ali za honorar od milion dolara. Na njeno opšte iznenađenje, producent i režiser ovu njenu šalu shvatili su ozbiljno i ponudili joj da potpiše ugovor.

"Ako je neko dovoljno glup da mi ponudi čitavih milion dolara za jedan film, ja sigurno nisam glupa da tako nešto odbijem", izjavila je kasnije poznata glumica. Ovakva cifra 1963. bila je presedan, s obzirom da je honorar najplaćenijih holivudskih producenta iznosio 650.000 dolara, dok je plata tadašnjeg američkog predsednika Džona F. Kenedija bila 150.000 dolara.

Neustrašiva Elizabet Tejlor: Pretnje smrću i zatvor nisu uticali na njenu odluku!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bila je zaista aktivan humanitarac

Njeno zalaganje za humanitarni rad počelo je 1985. nakon smrti njenog bliskog prijatelja Roka Hadsona. Glavno polje rada za koje se zalagala bilo je ono vezano za obolele od HIV-a. Tokom predsedničkih kampanja njeno zalaganje uvek se čulo, to je bio period kada je bila najaktivnija, ali ništa maje nije bila ažurna ni tokom ostataka godine. Za razliku od današnjih poznatih ličnosti koje se takođe bave humanitarnim radom, njihova aktivnost vidljiva je samo u onom periodu kada se mediji bave temom izbora, ujedno i predlozima novih zakona, koji podržavaju razne zdravstvne humanitarne grupe.

Kasnila je na sopstvenu sahranu

Bila je poznata po kašnjenju gde god da je išla. Kasnila je naravno i na venčanje sa Bartonom, povodom čega je on u jednom intervjuu izjavio: "Kunem se da će ta žena zakasniti i na Sudnji Dan." Zbog ove njegove izjave Elizabet Tejlor je "sredila" da zakasni 15 minuta na sopstvenu sahranu. Na ovaj način glumica je još jednom ukazala na privrženost Bartonu, s obzirom da uprkos njenoj želji i njihovom ranijem dogovoru, ipak nije sahranjena pored njega na Celigny groblju u Švajcrskoj, jer je na to polagala pravo glumčeva tadašnja supruga Sali.

Umela je da živi i voli: 9 lekcija o ljubavi Elizabet Tejlor!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs