Preko 63 godine na tronu

Elizabeta, britanska vladarka sa najdužim stažom: Ovih 15 stvari niste znali o njoj! (FOTO)

Na današnji dan kraljica Elizabeta je postala žena koja najduže vlada u britanskoj istoriji. Da li ste znali da je ona jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja sme da vozi bez vozačke dozvole
Vip priča
00:42h Autor:
Elizabeta, britanska vladarka sa najdužim stažom: Ovih 15 stvari niste znali o njoj! (FOTO)
Foto: Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II postala je danas žena koja je najduže vladala u britanskoj istoriji. Taj rekord je pre nje držala njena prabaka Viktorija, koja je u Bakingemskoj palati sedela na tronu 63 godine, sedam meseci i dva dana.

U globalnim okvirima, Elizabeta je postala četvrta po dužini vladavine: najduže u istoriji vladao je svazilandski kralj Sobhuza II - gotovo 83 godine do svoje smrti 1982. Što se tiče Evrope, ta titula pripada francuskom kralju Luju XIV koji je na tronu bio 72 godine. I aktuelni kralj Tajlanda Bumibol Aduladej koji je godinu mlađi od Elizabete, šest godina duže vlada svojom zemljom od nje.

Kako bilo, donosimo vam 15 stvari koje možda ne znate o kraljici Elizabeti, čijim se kumstvom najviše u Srbiji ponosi prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

1. Četrdeseta u dinastiji

Kada je kralj Džordž VI umro 1952., Elizabeta je imala 25 godina i automatski postala kraljica. Postala je 40. vladarka u dinastiji koja je počela 1066. godine, sa Vilijemom osvajačem.

2. Bez intervjua

Kraljica Elizabeta nikad u svom životu nije dala intervju. Sve što ste hteli da saznate ili izvučete - mogli ste da učinite iz njenih obraćanja britanskoj javnosti.

Neko je podmazao kočnice: Prva reakcija kraljice Elizabete na vest o udesu princeze Dajane!

3. Ispratila 12 premijera

Kraljica Velike Britanije ispratila je sa vlasti 12 premijera, počevši sa Vinstonom Čerčilom i oprostila se Britanskim Carstvom, ostavši bez kraljevskih poseda od Afrike do Hong Konga.

4. Abdikacija? Ne!

Iako je u poslednjih nekoliko godina više evropskih monarha abdiciralo u koristi svojih naslednika, izgledi da će kraljica abdicirati u korist princa Čarlsa su manje nego minimalni. Tako navode izvori bliski kraljici.

5. Rekord čekanja

Samim tim, princ Čarls će postati rekorder po broju godina čekanja na presto. On već 63 godine čeka da preuzme titulu kralja. A ako Elizabeta bude dugovečna kao njeni preci, načekaće se.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP

6. Kraljica i crkveni poglavar

Elizabeta nije samo kraljica Velike Britanije, već i Vrhovni crkveni poglavar Anglikanske crkve.

7. Elizabeta popularnija od Čarlsa

Po svim anketama, kraljica Elizabeta je popularnija od princa Čarlsa. Kao razlog se najviše navodi njena tvrdokorna politička neutralnost. Za razliku od nje, Čarls voli da šalje pisma ministrima i iznosi svoje stavove o raznim političkim temama.

8. Za monarhiju nema zime

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u Velikoj Britaniji, ostrvljani ne žele republiku. Manje od jedne petine (19 odsto) smatra da kruna ne bi više trebalo da vlada. Stabilnost monarhije priznaje čak i izraziti republikanac, laburista Pol Flin.

Princ Čarls više ne oseća krivicu zbog Dajanine smrti: Žali samo zbog jedne stvari!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

9. Stabilan brak i nestabilna deca

Brak kraljice Elizabete sa princom Filipom uvek je bio nesalomiv. Ali, to se ne bi moglo reći za njenu decu: troje od četvoro dece su se 1992. razveli uz opšte naslađivanje tabloida.

10. Za sve ove godine - samo jednom u krizi

Kraljica uživa popularnost kakvu nikad niko u Velikoj Britaniji nije uživao. Osim princeze Dajane. Popularnost britanske krune na Elizabetinoj glavi zaljuljala se samo u trenutku kada je Dajana poginula u Parizu 1997. a kraljica izgledala ledeno i obratila se podanicima tek nakon višednevnih prozivki i pritisaka kompletnog društva.

Princ Filip o danima nakon Dajanine smrti: U pismu otkriveno šta je najviše pogodilo porodicu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

11. Ono kada imaš gde da spavaš

Kako biste se osećali kada biste skoro dve godine svake noći spavali u drugoj sobi? Ovo vas pitamo zato što Kraljica Elizabeta ima na raspolaganju - 700 soba.

12. Ono kada ne mogu da te uhapse

Svi mogu da budu uhapšeni osim kraljice. Sudovi donose presude u ime suverena, to jest nje, pa bi bilo apsurdno da progoni samu sebe. Isto tako, niko ne može da je prisili da svedoči na sudu jer i tužilaštvo nastupa u njeno ime.

Kraj problematične prošlosti: Kako je Kejt iz korena promenila princa Vilijama! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

13. Ono kad ti ne treba vozačka dozvola

Elizabeta je jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja sme da vozi bez vozačke dozvole. One se ionako izdaju u ime Njenog Veličanstva pa je besmisleno da kraljica da dopuštenje za vožnju samoj sebi. Isto važi i za saobraćajnu dozvolu, pasoš, ličnu kartu i druge dokumente.

14. Ono kad su ti pare na dohvat ruke

Kraljica ne mora da izlazi iz Bakingemske palate da bi uzela pare (koje bi, recimo, prosledila unucima, ili nekome od posluge): u podrumu njene rezidencije nalazi se - bankomat.

15. Rođendan? Dva puta, naravno

Kraljica jedina ima pravo na dva rođendana godišnje. Rođena je 21. aprila, a "državni" rođendan slavi se jedne subote u junu.

Sukobi u slavnoj porodici: Zaratile kraljica Elizabeta i Kejt Midlton!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs