Ogorčen zbog situacije

Depresivan Rade Šerbedžija razočaran Hrvatskom: Razmišljam o odlasku!

Razmišljam o preseljenju najviše jer u ovom trenutku u Hrvatskoj nisam zadovoljan mnogim stvarima. Zemlja je rasprodata i teško ima priliku da se ljudski postavi na noge, a toliko je divna i ima potencijala, izjavio je slavni glumac
Vip priča
19:22h Autor:
Depresivan Rade Šerbedžija razočaran Hrvatskom: Razmišljam o odlasku!
Foto: Profimedia

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija nedavno je sa svojim pozorištem Uliks (Ulysses) proslavio 15 godina postojanja na Brionima. Glumac koji iza sebe ima više od 160 filmova, među kojima su i brojni veliki holivudski hitovi, glumio je u sedam epizoda jedne od najpopularnijih svetskih serija "Downton Abbey", a nedavno je veliku ulogu ostvario i u prvoj sezoni Bi-Bi-Sijeve serije "The Five" koja bi na programu trebalo da se nađe ujesen.

Rade Šerbedžija: Slavim i katoličke i pravoslavne praznike

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, očekuje ga i snimanje velikog holivudskog filma "Promise", a glumac je region iznenadio vešću da razmišlja o odlasku iz Hrvatske u kojoj se ne oseća zadovoljno.

"Igrao sam u sedam od deset epizoda "Downton Abbeyja". To je bila jedna od važnijih uloga u tako velikoj seriji. To je prestižna stvar jer je to jedna od najpopularnijih svetskih serija. Radio sam i jednu Bi-Bi-Sijevu televizijsku seriju "The Five" koja ima osam epizoda, a ja imam ulogu u pet. Jako je zanimljiva uloga i odlična ekipa, a i super projekat. Potpisao sam ugovor i za novi američki film koji se zove "Promise" o Jermenima i genocidu nad njima. Igram jednog od glavnih Jermena i jako je zanimljiva uloga, pa se veselim tome. Režira sjajni Teri Džordž i to je veliki američki projekat. Dvoje mladih glumaca su glavne uloge i čini mi se da će biti nešto na tragu "Doktora Živaga", jedna ljubavna priča s istorijskom pozadinom", najavljuje Rade.

Ispovest Al Paćina: Žene su spavale ispred mojih vrata!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, serije su u inostranstvu, kaže, isplative ukoliko je glumac deo stalne postavke.

"Stalna sam postava bio dvaput; u "Surface" - u i "Red Widow". To se isplati jer je pristojna para, ali u "Downton Abbey" - u sam "guest star" i nisam u svih deset epizoda. To je slab novac, ali je stvar prestiža", objašnjava Rade.

Šerbedžija se zaista može pohvaliti brojem i kvalitetom projekata koje je radio u inostranstvu, ali prilično mu smeta što mu se i dalje stavlja etiketa da stalno igra Ruse.

Tragično detinjstvo Mije Aleksića: Životna priča legende koja ne umire! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kolege u svojim intervjuima kao nepravdu spominju to kako igram samo Ruse, a to nije istina. Naravno, igrao sam i Ruse, ali logično je da u američkom filmu igram strance kad sam stranac. Ne mogu da igram Amerikanca zbog akcenta. Opet, nisam tip glumca poput Švarcenegera koji ima evropski akcenat, ali je na početku igrao uloge u kojima je imao maltene tri rečenice, a ostalo je bila akcija i vožnja auta.

Ja igram drugu vrstu uloga, različite uloge, i pozitivce i u psihološkim dramama i snimao sam lepe filmova s velikim režiserima, dobio mnoge nagrade na festivalima, tako da sam zadovoljan svojom inostranom karijerom", tvrdi Rade, posebno izdvajajući rad sa Stenlijem Kjubrikom, Gajem Ričijem i Frančeskom Rosijem, ali i uloge u filmovima poput "Fugitive Pieces", "96 Hours", "Taken 2", gde je glumio s Lijamom Nisonom, i jedan od poslednjih projekata u Italiji "Io sono Li" zahvaljujući kojem je dobio i nekoliko nagrada na festivalima.

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice

Foto: Kurir/Dragan Kadić
Foto: Kurir/Dragan Kadić

Sa filmom "Oslobođenje Skoplja" koji je režirao sa sinom Danilom, a u kojem jednu od glavnih uloga igra i njegova ćerka Lucija tek očekuje ulazak na festivale, a uživa i u porodičnom, tačnije, privatnom pozorištu Uliks koji vodi zajedno sa suprugom Lenkom Udovički i u kojem ga ovog leta, uz "Kralja Lira", očekuje i uloga u predstavi "Antigona" koja se radi u koprodukciji s Messom iz Sarajeva i kojoj se posebno raduje jer će u njoj da zaigraju i njegovi studenti.

Međutim, nakon nekoliko godina života u Rijeci gde se doselio sa suprugom Lenkom i njihovim trima ćerkama, ovaj veliki glumac ponovno razmišlja o preseljenju. Kad nisi blizu Holivuda, kaže, nema ni toliko ponuda, iako je poslednjih godina ipak dobijao velike i značajne uloge.

Nekada lepotan, sada nakaza: Mikija Rurka upropastile silne operacije! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Razmišljam o preseljenju najviše jer u ovom trenutku u Hrvatskoj nisam zadovoljan mnogim stvarima. Zemlja je rasprodata i teško ima priliku da se ljudski postavi na noge, a toliko je divna i ima potencijala. U tom smislu je i odnos prema kulturi zabrinjavajući. Režu se sve moguće stvari, a na kulturi se ne bi smelo štedeti.Nažalost, u Rijeci nemam gde raditi sa studentima. Projekat koji smo imali, Studentski kulturni centar u okviru kampusa, čini se da se neće još uvek počne sa gradnjom, a ja sam verovao i maštao o tome da će biti završen.Možda se opet vratim u Los Anđeles ili Njujork ili London. Sad mi sve tri ćerke studiraju napolju i to je jedan veliki razlog zašto ne moram biti ovde", otkriva Rade i dodaje:

"Rijeka mi je božanstvena, divno mi je da tu živim i volim biti blizu mora, ali nekako me depresija hvata zbog nemaštine i nema prostora u kojem mogu raditi", požalio se na kraju glumac.

Otac monstrum mu uništio detinjstvo: Uprkos svemu, poznati glumac ipak uspeo u životu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs